Zeman předal českým vojákům v Afghánistánu dary, setkal se i se svým protějškem Karzáím

Prezident Miloš Zeman je od pátku v Afghánistánu - navštívil tam české vojáky i svého protějška Hamída Karzáího. Zeman je první český i československý prezident ve funkci, který se do této země za vojáky vydal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Zdroj: ČTK

Prezidentská návštěva začala v pátek v Kábulu setkáním s českými vojáky. Při té příležitosti podle tiskového mluvčí Jiřího Ovčáčka Zeman podpořil účast českých vojáků na zahraničních misích.

„Vojákům na místě předal dary v podobě kvalitních českých potravin, DVD s filmy a nakonec se spolu s vojáky vyfotil,“ uvedl Ovčáček a doplnil sobotní program hlavy státu v Afghánistánu:

„Pan prezident navštívil Kábul, respektive prezidentský palác, kde se setkal s afghánským prezidentem Hamídem Karzaím. Tématem byla obchodní spolupráce, ale bavili se i o možné výměně studentů vysokých škol.“

Miloš Zeman se pak přesunul za dalšími českými vojáky na základnu v Bagrámu.

V Afghánistánu působí česká armáda od roku 2002. Vystřídalo se zde téměř pět tisíc českých vojáků, pět jich zahynulo. V letošním roce by jich mělo v afghánské misi působit 270.

Jan Herget, Matěj Skalický, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme