Doma má prázdniny, tak studuje Japonka Natsumi v Českých Budějovicích

Nebývá zvykem, že by na studijní pobyt na českou střední školu přijel někdo z Japonska. Shodou několika náhod ale šestnáctiletá Natsumi přijela na tři měsíce do Českých Budějovic. Využila i toho, že v Japonsku jsou momentálně prázdniny. Nemá to úplně snadné, protože česky se nedomluví. Zkouší to tedy anglicky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na hůlky místo příborů se dá rychle zvyknout

Na hůlky místo příborů se dá rychle zvyknout

„Líbí se mi tady,“ říká šestnáctiletá Natsumi a podle jejích slov se jí líbí se v Českých Budějovicích všechno: škola, jídlo i lidé.

Natsumi pochází ze města Tsuroka, které se nachází na západním pobřeží Japonska, severně od Tokya.

„Je to hlavní ostrov Honšú,“ dodává tlumočnice z japonštiny Kateřina Dědková.

„Můj učitel mi říkal, že sem chce jet, a vzal mě s sebou. A mně se tady líbí. Chci mluvit anglicky s lidmi z jiné země,“ dodává 16letá studentka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se japonské studentce Natsumi překonávají kulturní rozdíly a jak se jí studuje v Českých Budějovicích, zjišťoval Martin Pokorný

Tlumočnice Kateřina Dědková studovala před sedmi lety na škole, kterou nyní navštěvuje i Natsumi. Kateřina se znala s jejím učitelem. Udržovali spolu kontakt, a tak Kateřina nabídla, aby někdo z jeho studentů do Česka přijel.

V rodině ubytoval Natsumi Lukáš Navara, který také navštěvuje školu Educanet v Českých
Budějovicích.

„Nejvíc mě asi překvapil jejich zcela rozdílný přístup k Vánocům, které sice některé rodiny slaví, ale většinou nedochází ani na výměnu dárků, protože na to nemají čas,“ shrnuje své dojmy z konfliktu kultur Lukáš.

Naopak v jižních Čechách si Natsumi volného času užívá dostatek.

„Se spolužáky byla místo oběda v čínské restauraci jako v restauraci a učili se vzájemně jíst hůlkami. Natsumi jim to předváděla,“ říká ředitelka školy Jaroslava Dědková.

Překonávání kulturních konfliktů

Jeden velký kulturní rozdíl zaměstnává Natsumi ale každý den. V Japonsku totiž studenti musejí nosit uniformy. Tady se může oblékat, jak chce.

„Nevadí jí to. Je ráda, že si může každý podle své osobnosti vybrat, co se mu líbí, ale že někdy je náročné, když si musí po ránu vybrat, co si vezme na sebe. V Japonsku je to vyřešené: prostě si vezme uniformu a je to,“ dodává tlumočnice Kateřina Dědková.

Natsumi se zajímá i o výrobu piva. Ráda by se podívala alespoň do jednoho z českobudějovických pivovarů. Ochutnávat ale nebude, protože v Japonsku smí mladí lidé pít alkohol až od 20 let.


Zvětšit mapu

Martin Pokorný, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme