Oslavy na Tahríru i střety s policií, tak si připomínali Egypťané třetí výročí revoluce

Tři roky uběhly od egyptské vzpoury proti tehdejšímu prezidentovi Husnímu Mubárakovi. Egypt si výročí připomněl různými způsoby. Přechodný prezident Adlí Mansúr vyzval lidi, aby si přišli připomenout výročí revoluce na náměstí Tahrír v Káhiře. Armáda a policie poskytla těmto oslavám maximální ochranu. Na jiných místech ale tatáž policie rozháněla demonstranty, kteří nejsou se současným vývojem v zemi spokojení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V okolí Tahríru jsou lidé optimističtí

V okolí Tahríru jsou lidé optimističtí | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Náměstí Tahrír jásalo a tančilo. Lidé mávali egyptskými vlajkami a portréty Abd al-Fattáha Sísího. Pouliční prodavači je nabízeli v různých provedeních a velikostech.

Spíše než o připomínku protimubárakovských protestů a jejich obětí šlo tedy na Tahríru o podporu ministru obrany, který loni v létě sesadil neoblíbeného prezidenta Muhammada Mursího.

Dýdžej pouští z korby zaparkované dodávky nový song na podporu Sísího. Píseň má u okolního davu úspěch.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oslavy třetího výročí egyptské revoluce sledoval na káhirsém náměstí Tahrír blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček

„Jsme tu proto, abychom oslavili výročí revoluce. Také ale žádáme Sísího, aby kandidoval na prezidenta. Je to nejlepší osobnost, která se v současné může o post hlavy státu ucházet," říká učitelka Hana, která přišla na oslavy se synem a dcerou, a pokračuje v úvaze:

„Většina Egypťanů Sísího chce. Cítíme, že je skutečným vůdcem a nebude tedy jen obyčejným prezidentem."

To co Hana si myslí i mnozí další Egypťané: v čele je potřeba silný jednotlivec, a ne rozhádaní straničtí politici.

Sísí je zlatý | Foto: Štěpán Macháček

Policie Tahrír uzavřela ostnatými dráty a na náměstí pouštěla lidi jen po důkladné kontrole dokladů a tašek. A priori sem ale nepustila skupinu liberálních kritiků současného režimu.

Jen dvě stě metrů od jásajícího Tahríru se v ulicích ozývala střelba. Policisté tu slzným plynem rozháněli liberální oponenty současného vývoje. Jeden mladý aktivista při zásahu zemřel. Přitom právě tato skupina, která zahrnuje i Hnutí 6. dubna, celou egyptskou revoluci před třemi lety zažehla.

Za jednu libru egyptskou trikolóru na každou tvář | Foto: Štěpán Macháček

Současný režim a Sísího stoupenci už ale nemají pro mladé revolucionáře pochopení.

„Hnutí 6. dubna je jako Muslimské bratrstvo. Jenom to o sobě neříkají," tvrdí jeden ze Sísího stoupenců, který policejní zásah sleduje a schvaluje. Potvrzuje tak, nakolik je v současné egyptské společnosti rozšířené černobílé vidění politické scény aneb: kdo není s námi, je s Muslimskými bratry.

Plakátky s generálem Sísím jdou na Tahríru dobře na odbyt Za jednu libru egyptskou trikolóru na každou tvář | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme