Chtějí se zbavit zodpovědnosti, tvrdí opoziční lídři o nabídce Janukovyče

Vůdci ukrajinské opozice nepřistoupili na návrh prezidenta Viktora Janukovyče, aby obsadili nejvyšší vládní posty. Demonstranti, kteří neopouštějí centrum Kyjeva, jejich rozhodnutí přivítali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opoziční lídr Vitalij Kličko

Opoziční lídr Vitalij Kličko | Zdroj: Reuters

Opoziční lídr Arsenij Jaceňuk zopakoval, že opozice nehodlá přistoupit na podmínky prezidenta Janukovyče.

„Viktor Janukovyč nám navrhnul, abychom vedli vládu a přijali tak svou část odpovědnosti. Upřímně řečeno jsme z toho nebyli nadšení. To oni za poslední tři a půl roku naši zemi rozkradli a uvrhli do chaosu. A to je ten důvod, proč se teď chtějí zbavit zodpovědnosti," nechal se slyšet Jaceňuk.

Prioritami podle jeho slov zůstává podpis asociační dohody s Evropskou unií, propuštění politických vězňů včetně Julie Tymošenkové a vypsání předčasných voleb.

Vitalij Kličko dodal, že Janukovyč projevil ochotu jednat o změně ústavy i omezení prezidentských pravomocí.

„Janukovyč souhlasil s řadou našich požadavků. Je připravený propustit zadržené demonstranty. A co žádáme? Prezidentské volby ještě tenhle rok. Neustoupíme," řekl Kličko.

Lidé v Praze uctí oběti demonstrací v Kyjevě smutečním průvodem

Číst článek

V centru Kyjeva propukla další vlna střetů mezi protivládními demonstranty a policisty. Dav protestujících zaútočil na budovu konferenčního centra, které v posledních týdnech slouží jako základna policejních sil.

Demonstranti házeli do budovy zápalné bomby, policejní složky odpověděly granáty se slzným plynem. Protestující se shromáždili před konferenčním centrem krátce po vystoupení opozičních lídrů na Majdanu.

Tea Turk, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme