Česko má za sebou další mrazivou noc, na Jizerce naměřili téměř 26 stupňů pod nulou

Noc na neděli byla výrazně studenější než sobotní. Teploměry ukazovaly -10 až -15 stupňů Celsia, nejchladněji bylo na severovýchodě Čech a na Moravě v Jeseníkách, kde teploty klesaly na -20 stupňů. Nejnižší teplotu pak meteorologové zaznamenali v mrazivé kotlině na Jizerce v Jizerských horách, kde teploměr ukázal -25,6 stupně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

teploměr ukazuje - 13,5 stupně

teploměr ukazuje - 13,5 stupně | Foto: Marián Vojtek

Další extrém byl naměřen ve Frýdlantském výběžku v Bílém potoce, kde klesla teplota na -20 stupňů.

V noci na pondělí bude silně mrznout ještě na severní Moravě a ve Slezsku. Minimální teplota vzduchu tam většinou klesne pod -12 stupňů Celsia.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se tělo vyrovnává s výkyvy teplot, prozradil ve vysílání Radiožurnálu lékař Lubor Kinšt

Dlouho to přitom vypadalo, že mrazivá zima letos vůbec nepřijde. Ještě před několika dny teploty stoupaly až k 10 stupňům nad nulou.

Podle Lubora Kinšta ze Sdružení praktických lékařů je takto výrazná změna teplot pro organismus zatěžující. Tělo prý bez problémů vyrovnává teplotní rozdíly mezi 5 a 10 stupni Celsia.

„Pokud jsou mrazy velké, snižuje se riziko přenosu nejběžnějších respiračních infekcí, jako je rýma nebo kašel,“ uvádí Kinšt.

Ani v silném mrazu se podle lékaře nemusí trénovaní sportovci vzdávat aktivit venku. Je ale třeba odhadnout své možnosti a nepřecenit síly.

Daniela Pavlíčková, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme