Digitální hudba vytlačuje klasická CD. Čím dál víc lidí ji stahuje legálně

Češi přišli na chuť legálnímu stahování hudby na internetu. Loni se celkový prodej digitální hudby zvýšil o 70 procent, jak vyplývá ze statistik Ochranného svazu autorského. Může za to hlavně příchod hudebních internetových obchodů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sluchátka

Sluchátka | Foto: stock exchange

Zatímco v roce 2012 tvořila digitální hudba necelou čtvrtinu celkového prodeje, loni se vyšplhala až na 41 procent. Velký podíl na tom mají nové služby na stahování a e-shopy jako i-tunes nebo supraphonline.

„Je vidět, že lidé pouze nekličkují, aby se vyhnuli placení, ale že tady byla skutečně poptávka, které nebyla historicky uspokojena. Já jsem v tomto směru optimista a věřím, že lidé, kteří mají rádi hudbu, vědí, že nemůže vznikat nová kvalitní hudba, aniž by za ni platili,“ říká předseda představenstva Ochranného svazu autorského Roman Strejček.

Loni přišly na český trh další hráči, například Google Play nebo 7digital a do statistik se promítnou až v příštím roce. Podle hudebního publicisty Karla Veselého rostoucí čísla v oblasti digitální hudby ukazují na to, že Česko se zpožděním napodobuje zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nástup digitální hudby zaujal reportéra Jan Hargeta

„Tato čísla kopírují trend, který je na největších trzích, jako jsou ty v USA nebo v Británii. Už v roce 2011 tam zisky z prodejů digitální hudby přeskočily zisky z fyzických nosičů. U nás se nepochybně v horizontu 3 až 5 let stane něco podobného,“ tvrdí Veselý.

Ochranný svaz autorský zaznamenal také další pokles prodeje CD a DVD nosičů. Za loňský rok vybral pro autory meziročně o 5 milionů korun méně.

„Roku 2009 OSA na autorských odměnách vybral zhruba 53 a půl milionu korun, zatímco v loňském roce to bylo už jen 27 a půl milionu. To znamená, že je zjevný trend poklesu inkasa a bezesporu se na tom podílí nelegální sdílení hudby,“ uvádí Strejček.

Radost z rostoucí popularity digitální hudby nemají vlastníci autorských práv a hudebníci. Víc peněz jim totiž přináší prodej fyzických nosičů.

„Digitální obchody svádí k tomu kupovat si jednu píseň místo celého alba. Ze streamování hudby, tedy poslouchání přímo z internetu, jsou zisky ještě nižší. Nicméně je tu velký příslib, že služby typu Spotify definitivně ukončí éru pirátského stahování,“ věří Veselý.

Vývoj v zahraničí naznačuje, že i u nás digitální hudba brzo vytlačí klasické kompaktní disky, které nejspíš čeká podobný osud jako kazety.

Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme