Wawrinka vyhrál Australian Open, ve finále porazil oslabeného Nadala

Švýcarský tenista Stanislas Wawrinka vyhrál svůj první granslamový titul, když ve finále Australian Open zdolal Španěla Rafaela Nadala po setech 6:3, 6:2, 3:6 a 6:3. Boj o titul v Melbourne ovlivnily ve prospěch Švýcara zdravotní problémy španělské světové jedničky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanislas Wawrinka získal svůj první grandslamový titul v kariéře

Stanislas Wawrinka získal svůj první grandslamový titul v kariéře | Zdroj: ČTK

Na Den Austrálie to nebyl to nejslavnostnější zážitek. Fanoušci se těšili na velkou bitvu, jenže ta se postupně změnila ve velké trápení. Nadala trápily potíže se zády, Wawrinku zase limitovala představa, že na druhé straně nevidí zdravého soupeře.

Osmadvacetiletý Wawrinka výtečně podával a Nadala dokázal přehrát i při výměnách. Po vítězném prvním setu švýcarská tenisová jednička hned brejkla Nadala i ve druhé sadě. Světová jednička dokonce odešla v průběhu setu do šatny na ošetření, ovšem na kurtu se trápila i po návratu. Wawrinka na kurtu dominoval a druhou sadu získal dnadno 6:2.

Nadalovi musel během zápasu musel fyzioterapeut několikrát masírovat bedra a na chvíli to pomohlo. Ačkoliv pohyb španělského tenisty nebyl ideální, tak dokázal vybojovat třetí sadu.

Ve čtvrtém setu se Wawrinka, který v cestě do finále vyřadil obhájce titulu Novaka Djokoviče nebo českou jedničku Tomáše Berdycha, znovu zkoncentroval a oslabeného soupeře porazil. Proměnil hned první mečbol a možná i s vědomím Nadalova zranění se ze svého prvního grandslamového titulu v kariéře ani příliš neradoval.

Rafaela Nadala limitovaly problémy se zády | Foto: ČTK

"Loni jsme tady prohrál bláznivý zápas a pak hodně brečel," vzpomínal Wawrinka na loňskou osmifinálovou porážku s Djokovičem 10:12 v páté sadě. "Za ten rok se toho ale hodně událo a já teď pořád nevím, jestli sním, či bdím. Zítra uvidíme," pokračoval.

"Nejdříve bych chtěl říci, že je mi to líto, Rafo, a doufám, že tvoje záda budou brzy v pořádku," začal Wawrinka svoji řeč při slavnostním vyhlášení. "Jsi velký šampion, je ctí s tebou hrát a loni jsi prožil skvělý návrat po zranění," dodal tenista, který se v pondělním vydání žebříčku ATP posune z osmého místa na třetí příčku.

Nadala, který vyhrál Australian Open v roce 2009, porazil Wawrinka až na třináctý pokus. V předchozích dvanácti vzájemných zápasech nezískal ve vzájemných soubojích ani set. "Byly to skvělé dva týdny a mrzí mě, že to takhle skončilo. Omlouvám se. Bojoval jsem," řekl Nadal divákům.

Tenisový turnaj Australian Open:
Dvouhra - finále:
Wawrinka (8-Švýc.) - Nadal (1-Šp.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:3.
Smíšená čtyřhra - finále:
Mladenovicová, Nestor (Fr./Kan.) - Mirzaová, Tecau (6-Ind./Rum.) 6:3, 6:2.

Jaroslav Plašil, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme