Budoucí ministr Milan Chovanec končí ve funkci hejtmana Plzeňského kraje

Milan Chovanec, který od příštího týdne usedá do křesla ministra vnitra, dnes končí ve funkci hejtmana Plzeňského kraje. Rezignuje na tento post v souladu s etickým kodexem zastupitelů, který zakazuje souběh dvou placených veřejných funkcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Chovanec

Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

Poté, co se Milan Chovanec stal na podzim minulého roku poslancem, měl tříměsíční lhůtu na rozhodnutí, kterou z pozic bude vykonávat. Tento termín vyprší právě dnes.

„Stávající hejtman Plzeňského kraje pan Milan Chovanec odstupuje z funkce hejtmana k 26. lednu v souladu s etickým kodexem,“ potvrzuje krajský radní Zdeněk Honz z ČSSD.

„Ještě zůstává členem zastupitelstva, ale tato funkce mu automaticky zanikne ve středu 29. ledna, až bude jmenován členem Vlády České republiky,“ dodává.

Nový hejtman Plzeňského kraje by měl vzejít z mimořádného krajského zastupitelstva, které se sejde zítra v 10 hodin. Jako jediného kandidáta navrhla ČSSD Václava Šlajse, navzdory předpokládanému nesouhlasu opozice.

Kandidatura Václava Šlajse se nelíbí ani Plzeňanům. Dva tisíce lidí se podepsaly pod otevřený dopis Nechceme politruka hejtmanem Plzeňského kraje.

Vadí jim, že byl Šlajs do roku 1989 členem KSČ a důstojníkem komunistické armády. Milan Chovanec označil Václava Šlajse jako favorita na hejtmana už na konci loňského roku.

Martina Klímová, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme