Zlínská zoo chová jako první v republice kraby palmové. Přivezli je zoologové z Okinawy

Největší suchozemské korýše začali chovat ve zlínské zoo. Kraby palmové vlastní jako první v republice. Vzácní živočichové mohou dorůst až do pěti kilogramů a rozpětí jejich klepet dosahuje jednoho metru. Ti zlínští zatím nejsou větší než polévkový talíř, přesto k nim chovatelé přistupují s respektem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krab palmový ve zlínské zoo

Krab palmový ve zlínské zoo | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

„Musíme ho chytnout za hlavohruď, nejít až pod zadeček, on si na něm sedí a chrání si ho,“ ukazuje ošetřovatel Vladimír Daněk třísetgramového kraba palmového. Zatím není nijak velký, podstatně ale vyroste:

„Je to největší suchozemský krab na zemi, budeme doufat, že porostou tak, jak mají. Mohou dorůst nějakých čtyř až pěti kilo. Palmoví jsou proto, že se schovávají do korun kokosových palem. Dospělí jedinci dokáží i ten kokos rozlousknout a živit se jím.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve zlínské zoo natáčel redaktor Roman Verner

Právě proto je také kokosem ve zlínské zoo krmí. Kromě toho dostávají krabi i mořský koktejl, sladkovodní ryby a měkké ovoce. Podle Daňka tvoří nedílnou součást potravy také rybí vločky.

„Je to dlouhověké zvíře, je schopné žít 40 až 50 let, což není málo. Jsou opravdu nebezpeční, máme vyzkoušeno, že když něco vezmou do klepet, stisknou to a drží. Třeba dvě hodiny,“ doplňuje zoolog Pavel Shromáždil.

Krabi palmoví se zatím aklimatizují v zázemí lešenského zámku a návštěvníci je uvidí letos po dostavbě nového pavilonu Zátoka rejnoků.

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme