Ukrajina truchlí za oběti demonstrací. Ostatky jednoho ze zabitých dorazily na Euromajdan

Ukrajinští protivládní demonstranti dnes uctili památku prvních obětí protestů. Eskalovaly tento týden. Prezident Viktor Janukovyč nakonec opozici nabídl post premiéra, ta to ale odmítla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina truchlí za oběti demonstrací. Ostatky jednoho ze zabitých dorazily na Euromajdan

Ukrajina truchlí za oběti demonstrací. Ostatky jednoho ze zabitých dorazily na Euromajdan | Zdroj: Reuters

Ukrajinská opozice odvolala na dnešek plánovaný masový protest kvůli pohřbu jednoho ze zabitých demonstrantů.

Na náměstí Nezávislosti je podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu v Kyjevě několik stovek lidí, kteří stále proudí na ulici Gruševského, kde je úřad vlády.

Náměstím prošel smuteční pohřební průvod jedné z obětí protestů.

Mezitím jeden ze šéfů opozice Arsenij Jaceňuk mluvil s polským premiérem Donaldem Tuskem. „Ten mu vysvětlil, jaký je postoj Evropské unie k současným událostem. Evropská unie je na straně ukrajinské opozice,“ doplnil z Kyjeva Martin Dorazín.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na kyjevském náměstí Nezávislosti i v dalších částech Ukrajiny informoval zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu martin Dorazín

Rozhovory opozice s prezidentem Viktorem Janukovyčem ztroskotaly, opozice odmítla post premiéra a vicepremiéra.

Arsenij Jaceňuk řekl, že vůdci opozice jsou připravení převzít vedení země, ale v jiné podobě, než kterou jim navrhnul prezident. Vitalij Kličko dodal, že Janukovyč projevil ochotu jednat o změně ústavy i omezení prezidentských pravomocí.

„Janukovyč souhlasil s řadou našich požadavků. Je připravený propustit zadržené demonstranty. A co žádáme? Prezidentské volby ještě tento rok. Neustoupíme,“ řekl shromážděným na náměstí Nezávislosti Kličko.

V úterý by měl o krizi na Ukrajině mimořádně jednat parlament.

Do Kyjeva přiletělo 1000 členů ruských speciálních jednotek, tvrdí opozice. Oficiální místa mlčí

Číst článek

V noci na dnešek v metropoli dav demonstrantů napadl budovu výstavního a konferenčního centra Ukrajinský dům, kterou ukrajinská policie využívala jako svou základnu. Demonstranti budovu obsadili a chtějí v ní zřídit tiskové středisko a jídelnu pro účastníky protestů.

Již dříve podobně pronikli i do budov ministerstva energetiky a zemědělství. O krizi bude v úterý jednat i ukrajinský paralament.

Protesty se rozšířily i do dalších částí Ukrajiny. Na západě jsou některé budovy místní samosprávy v rukou opozice. Na jihovýchod od Kyjeva, v Dněpropetrovsku, asi 2000 lidí útočí na budov místní státní správy. Policie budovu brání, polévá je vodou.

Na západě Ukrajiny, v Černovcích, se sešla Národní rada. Zatím samozvaný orgán opozice tam zakázal činnost vládní Strany regionu a komunistické strany. „Nemá to žádný právní výsledek, ale je to výrazný signál ze západu Ukrajiny, jak se k událostem staví,“ dodal Dorazín.

Policie na Ukrajině kropí demonstranty vodou. Přestože se teploty pohybují kolem 18 stupňů pod nulou | Foto: Martin Dorazín

Opozice trvá na podpisu asociační dohody s Evropskou unií, vypsání předčasných voleb a propuštění politických vězňů, včetně expremiérky Julije Tymošenkové.

Mrtvé krajany si připomněli také Ukrajinci žijící v Praze. Na pietním shromáždění se jich sešlo několik stovek, vyjadřovali podporu proevropskému směřování země.

Ukrajinci v Praze vzpomínali na oběti kyjevských demonstrací

Číst článek

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme