Farma v Prosetíně šíří mezi chovatele české plemeno hnědých krátkosrstých koz

Na kozí farmě v Prosetíně na Chrudimsku se připravují na nové přírůstky. Od třiceti chovných koz očekávají kolem 50 kůzlátek. Doma ale dlouho nezůstanou, půjdou k dalším chovatelům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koza na Slavnostech Farmářského léta v pražském Karlíně

Koza na Slavnostech Farmářského léta v pražském Karlíně | Foto: Pavel Kozler

O kozy se v Prosetíně stará Iveta Kopajová. „Máme 32 koz. Třicet z nich jsou hnědá krátkosrstá, česká specialita,“ vysvětluje chovatelka.

Každá koza má i evidenční číslo, pod kterým je zapsaná v centrálním registru. „Od nás jdou kůzlata dál chovatelům, je to genetický materiál,“ vysvětluje Kopajová.

Starost o kozí farmu je náročná věc. „Vstávám ráno v 5:20, roznesu seno, dostávají oves, řepu, za odměnu tvrdé pečivo,“ dodává chovatelka. Kozám je třeba také přidat podestýlku a zkontrolovat, jestli mají dostatek vody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na farmě v Prosetíně natáčel reportér Josef Kopecký

„Teď v zimě se nedojí, protože jsou všechny připuštěné, tak odpočívají. V únoru, v březnu už to vypukne nanovo,“ říká Iveta Kopajová. Od třiceti připuštěných koz očekává kolem 50 kůzlat.

Chovatelka přiznává, že každé odcházející kůzle obrečí. „Ale nechat si je nemůžu,“ říká.

Kromě šíření českého plemene mezi chovatele se prosetínští snaží také bránit pověst kozího mléka. Vyrábějí z něj proto nejen sýry, ale třeba i zmrzlinu.

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme