Syrská opozice žádá propuštění 47 tisíc vězňů i dočasné příměří v Homsu

Syrská opozice usiluje o propuštění desítek tisíc politických vězňů. Jejich seznam dnes v Ženevě předala hlavnímu vyjednavači OSN pro Sýrii Lakhdaru Brahímímu. Se syrskou vládou chce opozice jednat i o uzavření dočasného příměří v syrském městě Homs. Brahímí dnes ujistil, že vláda umožní z města odejít ženám a dětem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci syrské opozice

Bojovníci syrské opozice | Zdroj: ČTK

Seznam lidí, které drží syrský režim ve vězení čítá 47 tisíc jmen. Mezi nimi jsou i dva a půl tisíce žen a dětí. Právě jejich propuštění považuje syrská opozice za prvořadé.

Opozice volá i po lokálním příměří v Homsu. Pět stovek rodin, které tam uvěznila rok a půl trvající blokáda, nutně potřebuje potraviny a léky. Zvláštní pověřenec OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Lachdar Braními v reakci na tuto výzvu oznámil, že syrská vláda umožní ženám a dětem z města odejít.

Dodal, že režim už požádal o seznam dospělých civilistů, kteří chtějí město opustit. Damašek se chce ujistit, že to nejsou žádní ozbrojenci. Brahímí také vyjádřil naději, že do Homsu zítra zamíří kolona s nákladem humanitární pomoci.

O syrské krizi jednají v Ženevě zástupci syrské vlády i opozice. Syrská vládní delegace chce, aby se jednalo o obecnějších otázkách, podle ní totiž opozice zbytečně lpí na jednotlivostech.

Jaromír Marek, Helena Berková, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme