Festival Sundance ovládlo drama Whiplash. Oceněn byl i dokument Rich Hill

Letošní ročník filmového festivalu Sundance v americkém Utahu ovládlo hudební drama Whiplash. Získalo cenu diváků v kategorii hraných filmů i hlavní cenu poroty. Nejlepším dokumentem byl porotou vyhlášen snímek Rich Hill.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký filmový festival Sundance je u konce. Hlavní ceny získaly filmy Whiplash a Rich Hill

Americký filmový festival Sundance je u konce. Hlavní ceny získaly filmy Whiplash a Rich Hill | Zdroj: Reuters

Dále platí, že se festivalová porota snaží oceňovat talent, originalitu a také třeba vhled do sociálních otázek a dění ve společnosti. Tomu napovídají právě i ocenění v hlavních kategorií dokumentu i hraného filmu.

Filmový festival Sundance v americkém Utahu je dnes respektovaným hráčem na filmovém trhu. Na počátku to přitom byla jen nenápadná přehlídka pro nadšence a nezávislé tvůrce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Historii festivalu Sundance připomněla zpravodajka v USA Lenka Kabrhelová

Přehlídka začala v roce 1978, tehdy se odehrávala v Salt Lake City a úplně původně nesla i jiné jméno. Festival založil tehdy šéf společnosti herce Roberta Redforda. Hlavním cílem bylo přilákat do Utahu filmové tvůrce i zviditelnit samotné americké snímky, a hlavně ukázat potenciál nezávislého filmu.

Dnes je Sundance jednou z největších přehlídek nezávislých filmů a do světa vyslal řadu budoucích hvězd – jako třeba režiséry Roberta Rodrigueze, Quentina Tarantina nebo Stevena Soderbergha, kteří jsou dnes už proslavení velkými hollywoodskými filmy.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme