V Česku udeřil silný mráz. Lidé bez domova vyhledávají azylové domy

Česko má za sebou nejmrazivější víkend za letošní sezónu. Pět měřících stanic v republice hlásilo teploty pod mínus deset stupňů Celsia. Situace byla vážná v Moravskoslezském kraji, v Praze i Brně. Desítky bezdomovců hledaly úkryt v azylových domech a nočních centrech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nouzové ubytování pro bezdomovce na lodi Hermes

Nouzové ubytování pro bezdomovce na lodi Hermes | Foto: Tomáš Adamec

Desítky bezdomovců zamířily do Armády spásy, centra Naděje i na loď Hermes u Štefánikova mostu v Praze.

Loď opouštějí první lidé hned brzy ráno. Pravidla nocování v tomto centru totiž nařizují, aby bylo do půl sedmé ráno vyklizené.

Kajuta lodi má kapacitu 253 lůžek byla dnes v noci zcela plná. Podle lidí, kteří z Hermesu ráno odcházeli, bylo na lodi plno už celý víkend. Přespávalo se i na lavicích.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci bezdomovců v mrazivém počasí mluvila Magdalena Medková a ředitel Azylového domu Diecézní charity Brno Petr Šimon

Podobná situace byla v centrech Armády spásy a Naděje. Podle jejich pracovníků tam nebylo volné místo už v sobotu, kdy teploty spadly o dalších 5 stupňů Celsia.

Nízké teploty snášejí lidé bez domova už čtvrtý den, což se v některých případech projevilo i na jejich zdraví. „Nezvládám vůbec. Jsem nachcípanej, sotva mluvím. Furt pod nulou, člověk se nemá kde zahřát,“ říká jeden z bezdomovců.

Na lodi Hermes není zatím otevřené denní centrum, a tak mnoho z lidí bez domova řeší situaci operativně, uchylují se na místa, kde je nikdo nevyhání, a zabíjejí čas, než se loď otevře k noclehu. Mnoho lidí se přes den také snaží získat si nějaký ten přivýdělek, protože za nocleh na lodi se musí zaplatit 30 korun.

Nouzové ubytování pro bezdomovce na lodi Hermes | Foto: Tomáš Adamec

Loď se nocležníkům otevírá o půl osmé večer. Tehdy dorazí na místo i mobilní jednotky, které rozdávají horkou polévku a teplý čaj.

Podle všeho mají nízké teploty vliv na psychiku lidí. K nějakým větším excesům ale zatím údajně nedochází.

„Agresivita stoupá, ale to je dané těmi podmínkami, ve kterých lidé jsou, nebo my jsme, ale nějak zvlášť že by k sobě byli až příliš agresivní, to ne. Spíš slovní hádky,“ uved jeden z respondentů, který je na lodi už druhým týdnem.

Noclehárna pro bezdomovce ve Varnsdorfu | Foto: Tomáš Mařas

Poptávka po ubytování v mrazivých dnech stoupá i v Azylovém domě Diecézní charity Brno.

„Nejen v tomto mrazivém období je celá naše kapacita plná a snažíme se ty lidi přeposlat do jiného azylového domu, nebo do nocleháren, nebo do nočních krizových center,“ říká ředitel azylového domu ředitel Petr Šimon.

Lidé, kteří chtějí azylový dům využít, musejí splnit několik podmínek: musí se jednat o osobu bez přístřeší, kde pobyt v mrazu je zdraví ohrožující, měla by být starší 18 let, zdravotně způsobilá a samostatná.

Zákon určuje v pravidlech pro azylový dům povinnost poskytovat ubytování, hygienu a možnost uvařit si jídlo či se případně poradit se sociálním pracovníkem.

Nad rámec pak brněnský diecézní azylový dům nabízí sociálně integrační aktivity jako je třeba divadelní workshop, kde si zájemci osvojí komunikační a sociální kompetence.

Marína Dvořáková, Magdaléna Medková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme