Do Velkého Beranova se slétli nejkrásnější holubi z celé republiky. Vybíral se šampion

Velkým Beranovem se o víkendu rozléhalo vrkání, konala se tam totiž výstava Holubářská Vysočina 2014. Ve voliérách se naparovali ti nejkrásnější holubi v zemi a jejich majitelé na ně byli patřičně pyšní. Holubáři u výstavních kusů hodnotili kupříkladu šířku hrudě nebo lesk peří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Expozice holubů

Expozice holubů | Foto: Michal Trnka

To se prý dá ovlivnit především stravou, především podáváním různých druhů luštěnin a olejnatých semen jako slunečnice nebo řepka.

Porotci se ale zaměřili i na to, jak holub stojí na bidýlku. „Když se trochu nakrčí nebo něco, tak se do něj i třeba šťouchne, aby se vzpřímil a srovnal. Aby byla vidět jeho postava,“ vysvětluje organizátor a chovatel Josef Vaněk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výstavu holubů ve Velkém Beranově navštívil reportér Michal Malý

Letos proběhl 2. ročník soutěže o nejlepší holubí voliéru, nazvaný Memoriál Zdeňka Rühra. Nehodnotila se ale výzdoba voliéry, ale její obsah, tedy samotní holubi.

Pro Pavla Novotného představuje účast na holubářské výstavě především uspokojení v chovatelské práci.

„Člověk se pochlubí. Jsem rád, že mám třeba lepší než kolega. Že to nedělám zbytečně. Každý má jiného koníčka. Někdo má nablýskané auto a taky se s ním pochlubí,“ dodává.

Teploty na Vysočině padaly v noci ze soboty na neděli k minus 12 stupňům. Okrasným holubům to prý vůbec nevadilo. „Většinou jsou holubi venku. Naopak když je teď dáte na výstavu a bude tady teplo, tak je to spíš horší, než aby jim to dělalo dobře, protože jsou zvyklí na zimu,“ upozorňuje Vaněk.

Poštovní šampion stojí i 20 tisíc

Výstava byla přístupná široké veřejnosti a k vidění na ní bylo zhruba 500 holubů nejrůznějších plemen. Existují v podstatě tři druhy holubů. Takzvaní užitkoví těžcí holubi se chovají na maso. Štíhlejší druhy, kterých byla na výstavě ve Velkém Beranově většina, slouží pro okrasu. Nechyběli samozřejmě ani poštovní holubi.

Hodnota jednoho výstavního holuba se pohybuje mezi 300 a 500 korunami. Za holuba poštovního, pokud jde o šampiona, však majitelé ochotně platí i 20 tisíc korun. Dnes už praktické využití holubí pošty ztratilo na významu, ptáci se tak především účastní soutěží a závodů. Chovatelé si jich patřičně cení.

Levný však není ani holub chovaný na maso, jde totiž o skutečně vyhlášenou delikatesu podávanou v těch nejlepších restauracích. S holuby se ostatně vesele obchodovalo i na Holubářské Vysočině 2014.

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme