Primátor Ústí nad Labem chce omezit hazard. Hracích automatů stále přibývá

Primátor Ústí nad Labem Vít Mandík z ČSSD chce omezit hazard. Ve městě ale přibyde hracích automatů a někteří politici nechtějí o zásadním rušení ani slyšet. Zatímco pracovní skupina, která má regulaci hazardu navrhnout, teprve vzniká, ve městě přibývá automatů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herna, videoterminál (ilustrační foto)

Herna, videoterminál (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Skončila například hospoda Na Předmostí u Mírového náměstí. Je to jedna ze 109 adres, kde mohou tzv. výherní automaty být.

„Já si myslím, že v této přilehlé oblasti je nějakých 10 až 15 heren. Takže, když jsem se dověděl, že tam bude o jednu hernu navíc, tak mi vstaly vlasy na hlavě. Absolutně s tím nesouhlasím a jenom to ukazuje na to, že proti hazardu se musí postupovat skutečně radikálně,“ reagoval Václav Pištora z iniciativy Ústí bez hazardu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O regulaci hazardu v Ústí nad Labem natáčela redaktorka Gabriela Hauptvogelová

Obvodní radnice posuzují pouze provoz výherních hracích přístrojů, videoloterijní terminály má na starosti ministerstvo financí. Starosta centrálního obvodu Jan Tvrdík z ODS zatím ještě neví, kolik bude Na Předmostí automatů:

„Jakmile se na nás obrátí provozovatel se žádostí, tak teprve začíná správní řízení. Jdeme na místní šetření a kontrolujeme, jestli herna splňuje všechny zákonné podmínky k provozování výherních hracích přístrojů a ostatních loterií. V restauraci byly dva výherní přístroje, takže ani nevíme, kolik jich bude.“

A to je všechno, co místní úřady můžou. Aktivisté proto chtějí omezit počet míst, kde mohou automaty být, na maximálně čtyři. Dále chtějí nulovou toleranci, tedy nechat doběhnout dosavadní povolení na přístroje a další nevydávat.

S tím nesouhlasí starosta Tvrdík. Podle něj stačí drobné úpravy seznamu adres a kontroly tak, jak fungují dnes: „Tím, že se nepřidávají, ale ubírají. Teď máme znovu žádosti o dvě místa, která vypadnou. Myslím si, že kdyby se reguloval hazard způsobem nulová tolerance, tak by určitě vznikly herny ilegálně nebo by lidé začali docházet tam, kde by byly povoleny.“

Řešením je například omezení provozní doby heren

Podobný osud jako hospodu Na Předmostí čeká zřejmě i všebořickou pobočku knihovny, která tam kvůli navýšení nájmu tento měsíc končí. Jak se vyhnout zvyšování počtu hracích přístrojů, navrhuje Jakub Michal z organizace Člověk v tísni:

„Omezení počtu výherních hracích automatů a videoloterijních terminálů na osm přístrojů na jakýkoli typ provozovny. Dalším významným bodem regulace je omezení provozní doby heren. Provozní doba by měla určitě být omezena v průběhu dopoledních hodin a jejich nejpozdější zavírací doba by neměla přesáhnout druhou hodinu ranní.“

V pracovní skupině na sebe tak narazí dva naprosto odlišné názory. Otázkou je, která ze skupin bude silnější a prosadí své názory u zastupitelů.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme