Nejlepší biatlonista historie Ole Einar Björndalen slaví čtyřicáté narozeniny

Získat v Soči olympijskou medaili. Takové je přání nejen českých biatlonistů, ale také největší legendy historie tohoto sportu. Nor Ole Einar Björndalen jich už vybojoval 11 a jen jedna mu chybí k rekordmanovi zimních her, běžci na lyžích Björnu Dähliemu. Teď bude mít poslední šanci ho překonat. Dnes totiž slaví čtyřicáté narozeniny a po sezóně kariéru ukončí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biatlonová legenda Ole Einar Björndalen z Norska

Biatlonová legenda Ole Einar Björndalen z Norska | Foto: Jan Kodet | Zdroj: Český rozhlas


„Jsem motivovaný, stejně jako ve dvaceti letech. Rád lyžuju, rád závodím, rád tvrdě trénuju. Myslím, že moje motivace nikdy nezmizí a bude to vážně těžké a zvláštní přestat s tímhle sportem,“ říká držitel šesti zlatých medailí z olympijských her.

Rozlučku už si ale norská legenda po minulé sezóně naplánovala. I když třeba to ještě zváží, protože letos to je po třech sezónách mimo elitní desítku Světového poháru zase ten starý dobrý Björndalen. V individuálních závodech už třikrát stál na stupních vítězů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ole Einar Björndalen se chce ve 40 letech rozloučit s kariérou olympijskou medailí ze Soči

„Letos jsem dobře potrénoval. Poslední tři roky pro mě byly opravdu špatné, měl jsem i nějaké zdravotní problémy a myslím, že teď je to o něco lepší,“ doufá Ole Einar Björndalen.

Aby zase mohl konkurovat těm úplně nejlepším, pořídil si v letní přípravě přírůstek do svého vozového parku- obytný automobil.

„Oblíbil jsem si to. Potřebuju víc odpočinku než dřív, takže jsem zaparkoval svůj obytný automobil nedaleko od střelnice, mohl se tam najíst hned po tréninku, vyspat se a zase jít trénovat. Dobře jsem se tam připravil na každý den, proto jsem to dělal,“ popisuje rodák z norského Drammenu.

Lyžař Bode Miller se snaží v olympijské sezóně zatím neúspěšně odrazit ode dna

Číst článek

94 vítězství ve Světovém poháru, 37 cenných kovů ze světových šampionátů a 11 z olympijských her. To je opravdu obdivuhodná bilance Oleho Einara Björndalena. Na olympiádě poprvé závodil před dvaceti lety v Lillehameru a od následujících her v Naganu vždycky získal aspoň jednu individuální medaili.

„Hlavu mám skoro stejnou, kondice byla v Naganu nebo trochu později o něco lepší, ale zase mám teď zkušenosti. Z toho můžu těžit a uspořit tím nějakou sekundu,“ doufá legenda nejen norského sportu.

Bude to v Soči stačit na překonání dalšího legendárního Nora Dählieho? To z Björndalena nedostanete.

„Připravím se nejlíp, jak umím, a uvidíme,“ slibuje Björndalen a jak slib splní, budete moci slyšet od nás přímo ze Soči.

Jan Suchan, Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme