Nespokojené občany chci přesvědčit svou prací, říká nový plzeňský hejtman Šlajs

Novým hejtmanem Plzeňského kraje dnes zastupitelé zvolili Václava Šlajse. Ve veřejné volbě pro něj zvedlo ruku 26 ze 42 zastupitelů, 15 bylo proti. Volbu nezvrátila ani petice s podpisy zhruba 2800 lidí, kteří nesouhlasili se Šlajsovou kandidaturou kvůli jeho komunistické minulosti. Kandidát ČSSD Šlajs v čele kraje nahradí Milana Chovance, jenž míří do vlády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Šlajs, první náměstek plzeňského hejtmama a kandidát ČSSD do čela kraje

Václav Šlajs, první náměstek plzeňského hejtmama a kandidát ČSSD do čela kraje | Zdroj: ČTK

„Mít transparentní hejtmanství, vést otevřený dialog s občany, pomáhat rozvoji podnikání, protože nezaměstnanost je ohromný nešvar,“ uvedl dosavadní náměstek hejtmana Václav Šlajs, s jakými plány do čela kraje nastupuje.

Zaměřit by se chtěl také na pomoc venkovu. „Protože nám vzkvétá Plzeň, drobet Klatovy a další ta jedenácti-, dvanáctitisícová města, a kolabuje nám venkov,“ dodal Šlajs s tím, že jakmile to krajská pokladna umožní, chtěl by vyčlenit peníze ve prospěch venkovských oblastí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění kolem volby nového plzeňského hejtmana sleduje reportérka Martina Klímová

Kromě očekávání však volbu Václava Šlajse doprovázejí i pochybnosti. Dnes jedenašedesátiletý politik byl za minulého režimu členem KSČ a důstojníkem komunistické armády. Na to upozorňovali opoziční zastupitelé z ODS i asi třicet protestujích, kteří se dnešní volby zúčastnili.

Třeba podle odcházejícího hejtmana Milana Chovance by však lidé měli nového hejtmana soudit hlavně podle práce.

Nechceme politruka hejtmanem, demonstrovaly proti Šlajsovi v Plzni desítky lidí

Číst článek

„Lidé, pokud ve své podstatě mají s tímto problém, tak se vyjádří v příštích volbách. Já říkám, že by měli soudit pana Šlajse i celou radu, kterou opouštím, dejme tomu za půl roku – jestli drží nastavený kurs, jestli se jim daří ten kraj rozvíjet, jestli opravují ty silnice a další věci. To si myslím, že je k tomu, co dneska lidi primárně zajímá,“ poznamenal Chovanec.

Samotného Šlajse prý debata před volbou hejtmana nepřekvapila.

Plzeň. Lidé během volby hejtmana protestovali proti kandidatuře Václava Šlajse | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Byl jsem si vědom, že část občanů s mojí kandidaturou nesouhlasí. Mě jenom mrzí, že mě neznají, nikdy mě neviděli, a mají kategorická odsouzení. Ale já mám svůj život čistý a myslím si, že většina občanů stojí za mnou. Jsem připraven funkci hejtmana zastávat ve prospěch občanů a případně přesvědčit tyto protestující, že neměli pravdu,“ řekl Šlajs.

Od své komunistické minulosti se nijak výrazně odstřihovat nehodlá.

„Já se od toho, co jsem dělal před rokem 1989, distancuji především svou každodenní prací. Co to je lítost? Já ji mohu projevit, ale já tu situaci vnímám tak, že budu aktivně pracovat ve prospěch demokratické společnosti. A to si myslím, že je to pokání. Ne prázdná slova,“ prohlásil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový plzeňský hejtman Václav Šlajs z ČSSD se v diskusi na Radiožurnálu střetl s opozičním zastupitelem Plzeňského kraje Janem Šaškem z ODS

Šlajs není první z lidí ve vrcholné politice, kdo vzbuzuje rozpaky kvůli své minulosti. Například radním Karlovarského kraje je bývalý člen Pohraniční stráže Václav Sloup.

Kritiku za údajnou spolupráci s STB sklízí i kandidát hnutí ANO na ministra financí Andrej Babiš. Ten chce své jméno očistit u soudu.

Martina Klímová, Vojtěch Kouřímský, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme