V České Lípě se zvyšuje počet krádeží hasební techniky

V panelových domech na českolipských sídlištích se začaly ve velké míře ztrácet hydranty i hasicí přístroje. Zloděje zajímají především hliníkové části hadic, které pravděpodobně končí ve sběru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasící přístroje

Hasící přístroje | Foto: Fotobanka stock.xchng

Na to, že v domě chybí hadice od hydrantu, se nemusí přijít hned a chybějící technika může v případě požáru komplikovat zásah hasičů.

Poslední případ se stal zhruba před dvěma týdny, kdy neznámý pachatel ukradl z paneláků ve dvou ulicích na sídlišti Špičák hasební techniku za třináct tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

V České Lípě natáčel redaktor Tomáš Mařas

„Přes den nezamykáme. Ono do těch paneláků není problém se dostat, jestli řekne, že jde s letákama, tak mu asi otevře každej. Vedle se ztratily hadice od hydrantu. Ty jsme nedávno doplňovali,“ vzpomíná na nedávnou ztrátu v jednom z panelových domů Lucie Kračmerová.

„Za rok 2013 ta škoda představuje 154 tisíc. To je škoda, která je na hasebním zařízení. To jsou proudnice, hadice z hydrantů a hasicí přístroje, které máme pověšené ve společných prostorách," říká Jiří Kladníček, ředitel českolipského bytového družstva, které spravuje bezmála 350 domů.

Podle něj jsou problémy s krádežemi hasební techniky dlouhodobé: „Novinka to není, ale bohužel nám narůstá počet krádeží. V roce 2012 to bylo asi 81 tisíc, takže se nám prakticky zdvojnásobil počet ukradených hasicích zařízení."

Podle Kladníčka mohou být za krádežemi hadic a proudnic sběrači kovů. Myslí si to i vedoucí českolipského oddělení IZS Boleslav Lang:

„Umím si představit, že někomu nabídnu hasicí přístroj, který má platnou revizi a nestojí málo. Co ale udělá s proudnicema a hadicema? Napadá mě jediný způsob využití a to, že použiju kovové části těchto zařízení a odnesu je do sběrny."

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme