Zraněný obránce Žižka musel čekat, až se pro něj na stadion vrátí sanitka

Obránce brněnské Komety Tomáš Žižka narazil v závěru nedělního duelu hokejové extraligy v Chomutově hlavou do hrazení a poranil si krční páteř. Dlouhé minuty pak na stadionu čekal, až ho sanitka odveze na další vyšetření do nemocnice. Teď už vše řeší vedení extraligy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obránce Komety Tomáš Žižka (vlevo) v souboji se sparťanským útočníkem Tomášem Rachůnkem

Obránce Komety Tomáš Žižka (vlevo) v souboji se sparťanským útočníkem Tomášem Rachůnkem | Zdroj: ČTK

"V zápise o utkání jsme zaznamenali poznámku rozhodčích o události s ošetřováním a také poznámku o tom, že si myslí, že nebyla zajištěná dostatečná zdravotní služba. Podle herního řádu pro extraligu je potřeba mít na stadionu rychlou záchrannou službu nebo sanitku, to sice dodrženo bylo, ale před inkriminovaným okamžikem odvážela jiného hráče, který krvácel, do nemocnice," říká k případu ředitel extraligy Josef Řezníček.

Zdravotnickou službu zajišťuje pro chomutovský klub občanské sdružení firma Záchranáři Žatec. Jeho ředitel Slavomil Jurnečka Radiožurnálu vysvětlil, proč sanitka během utkání odvážela domácího obránce Havla do nemocnice s lehkým poraněním v obličeji a nebyla pak při vážnějším zranění Tomáše Žižky na stadionu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zraněný obránce Žižka musel čekat, až se na stadion vrátí sanitka

"Naše služba je jen převozová sanita, což znamená řidič, závozník a sanita, ale nikdo s nejvyšší odborností. Chomutovský lékař řekl, ať poraněného Havla odvezeme hned, a to i přes dotaz našich lidí, že je třeba jen šití a jestli tedy není lepší počkat až na konec duelu. Údajně jim ale bylo řečeno, ať ho odvezou rovnou. A naši lidi lékaře musí poslechnout," vysvětluje Jurnečka.

Byť Tomáš Žižka čekal na sanitku dlouho, nebyl v ohrožení života, a to ani v případě, že by jeho zranění bylo vážnější než poranění krční páteře.

Hokejista Malec byl po faulu na Žižku potrestán zákazem startu v 5 zápasech

Číst článek

"Jde o to, aby první pomoc byla na místě. A od toho tam je lékař, který na stadionu zůstává, sanita se může zavolat následně. Jestliže je první pomoc, i u resuscitace, zahájena okamžitě, tak je jedno, jestli tam stojí převozová sanita, nebo nestojí," dodává Slavomil Jurnečka.

Přesto by se na zimních stadionech měla přijmout taková opatření, která by zamezila zbytečnému odjezdu sanitky ze stadionu.

"Je třeba vyladit přítomnost sanitky. Je třeba možnost, aby drobná poranění byla odvážena autem," říká lékař chomutovského týmu Petr Šizling, který Žižkovi při zápase poskytnul první pomoc.

Petr Kadeřábek, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme