V Odrách na Novojičínsku se brzy otevře zrekonstruovaná katovna

V Odrách na Novojičínsku ožil jeden zajímavý historický dům. Zdejší katovna bývala městským vězením a taky sídlem biřice, rasa nebo přizvaného kata. Teď je po velké rekonstrukci a veřejnosti se zanedlouho otevře jako Muzeum městského práva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mučírna

Mučírna | Foto: Josef Šmejkal

„Katovna se nachází blízko centra města. Je to domek s původní kamennou podezdívkou, je tam šindelová střecha. Dostavěli jsme věž, která už asi 150 nebo 200 let neexistovala. A pod tou věží je původní kaple,“ říká Zdeněk Mateiciuc, člen muzejního spolku a iniciátor opravy oderské katovny.

Staletí starý dům v centru neminete, ostatně má se čím chlubit. Bílá fasáda a nezvyklý tvar střechy dávají katovně punc výjimečnosti. „Ještě jsme to tu vyzdobili cedulkou Muzeum městského práva Katovna v Odrách. Na to jsem dal původní vězeňský znak,“ ukazuje Mateiciuc.

Uvnitř je místnost, do níž by měly být umístěny kopie mučicích nástrojů. „Já bych nechtěl, aby to bylo nějaké morbidní,“ podotýká Mateiciuc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Katovnu v Odrách navštívila reportérka Petra Štrymplová

Katovna kdysi fungovala hlavně jako strážnice s vězením. Vězeňské cely najdete v přízemí hned vedle. „To jsou původní cely tak, jak byly. V kamenných stěnách byly uchycené okovy, k nim byli vězni připoutáni řetězy. A tady bude byt žalářníka,“ doplňuje.

Existenci drábovy úřadovny dokládají unikátní městské účty, nejstarší doklady dostupné v archivech. Ty jsou podle Zdeňka Orlity, kurátora Muzea Oderska, z poloviny 16. století. Ale jak to vlastně bylo v Odrách s mistrem katovského řemesla?

„Dobová terminologie nasvědčuje spíše tomu, že se jednalo o městské vězení karcer než o katovnu. Odry na přelomu16. a17. století, alespoň tak to vyplývá z těch archivních pramenů, si nemohly dovolit vydržovat vlastního kata. Takže měly smlouvy s nedalekou Opavou,“ říká Zdeněk Orlita.

Zdeněk Mateiciuc hodlá dále probádat také dvůr katovny. „Tady ta rozpadlá kamenná zídka je vlastně hradební zeď. A v kronice se píše, že vedle katovny ve vedlejším domě stávala ve dvoře bílá kruhová věž přilepená u hradební stěny a že tam prováděli výslechy. Můj sen je najít toto sklepení, spojit ho s katovnou,“ naznačuje muzejník směr dalšího pátrání.

Petra Štrymplová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme