Policie kvůli předraženému webu kraje stíhá bývalou Rathovu mluvčí

Středočeský web pro mladé nazvaný tojecool.cz byl podle policie předražený o více než 1,5 milionu korun. Policie obvinila bývalou mluvčí Středočeského kraje Berill Maschekovou, hrozí jí až pětiletý trest.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva bývalá mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková, současný obhájce Davida Ratha Adam Černý a Petra Paroubková

Zleva bývalá mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková, současný obhájce Davida Ratha Adam Černý a Petra Paroubková | Zdroj: ČTK

Stránky za dva miliony vytvořila v roce 2011 firma Adama Černého, jednoho ze současných obhájců bývalého Středočeského hejtmana Davida Ratha.

Pražská policejní mluvčí Jana Rösslerová potvrdila, že policie dnes zahájila trestní stíhání jedenatřicetileté ženy.

„Tu vyšetřovatel obvinil ze spáchání trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ vysvětlila mluvčí.

Jako možný poškozený se k trestnímu řízení minulý týden připojil i Středočeský kraj, vzniklou škodu ale nevyčíslil. Policie škodu stanovila na základě znaleckého posudku.

Webové stránky TOJECOOL.CZ
- v únoru 2011 vznikla společnost Koch&Koch, jejím většinovým akcionářem je Adam Černý (obhájce Ratha)
- v březnu zakázku na web ToJeCool.cz schválila Rada Středočeského kraje
- v květnu Koch&Koch podepsala smlouvu na vytvoření a správu webu na 14 měsíců za dva miliony Kč
- v roce 2012 Středočeský kraj web pro studenty spustil
- v srpnu 2012 Mascheková popřela, že by zakázku mělo na starosti její oddělení
- po půl roce, po zatčení Davida Ratha, kraj web zastavil

„Vzhledem k výši způsobené škody, která činí více než jeden a půl milionu korun, obviněné žene hrozí až pětileté vězení,“ dodala Rösslerová.

Zakázku měla z titulu své funkce na starosti právě Mascheková, která vedla odbor styku s médii. V březnu 2011 ji ale schválilo středočeská krajská rada v čele s tehdejším hejtmanem Rathem.

Středočeský kraj web pro studenty spustil v roce 2011, už tehdy si vysloužil kritiku. Například podle ředitelů škol podobný mohli vytvořit žáci zdarma. V současné době už webové stránky nejsou funkční, fungovaly jen půl roku.

Mascheková v reakci na tehdejší kritiku řekla, že výroba stránky stála 60 tisíc korun a její provoz vyžaduje jen minimální náklady. Koncem srpna 2012 také prohlásila, že o chod webu se sice staraly její podřízené, výběr firmy ale její oddělení na starost nemělo.

Ředitel úřadu Zdeněk Štětina ale tvrdí něco jiného. „Hlavní, kdo měl zakázku na starosti, byli pracovníci tehdejšího oddělení styku s médii,“ uvedl Štětina.

Kraj v roce 2011 oslovil kvůli této zakázce tři firmy, nakonec v květnu podepsal smlouvu s firmou Koch & Koch. Jejím většinovým akcionářem byl advokát Adam Černý, kterého si později David Rath vybral jako svého obhájce.

Společnost byla zapsaná do obchodního rejstříku teprve v únoru 2011 a už v květnu podepisovala zakázku na vytvoření a správu webu na 14 měsíců za dva miliony korun bez DPH.

www.tojecool.cz | Foto: Středočeský kraj

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme