Nechtěnou sochu Směrník v Havířově možná zachrání před demolicí některá z galerií

Havířovská socha Směrník z dílny Václava Uruby přežila klinickou smrt. Město už chystalo její demolici, nakonec ji ale možná přenechá některé z ostravských galerii, které se na cennou brutalistní sochu vyptávají. Autoři petice za její záchranu musejí zájemce přesvědčit, že betonová plastika stojí za záchranu a investici peněz na její převoz a opravu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Směrník v Havířově

Socha Směrník v Havířově | Foto: Stanislav Janalík

Betonová socha rozdělila Havířov na dva tábory. Její osud pak během několika minut zpečetili havířovští zastupitelé. Odstranění sochy podpořili až na jediného všichni.

„Já jsem přivítal tuto iniciativu, se kterou přišli. Do 15. března se mají přihlásit a pak následují jednání o podmínkách, za kterých bude dílo přemístěno,“ potvrzuje sociálnědemokratický primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk.

Petičníci teď musejí přívést zájemce, který betonovou plastiku Václava Uruby za symbolickou jednu korunu převezme.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném osudu sochy Směrník z Havířova natáčel reportér Stanislav Janalík

„Doufal jsem, že situace dopadne lépe. Havířov se zachoval tak, jak se zachoval, o sochu nemá zájem. I když zájemce máme, tak ještě nic není sepsáno,“ říká za petiční výbor Jakub Ivánek.

Největší překážkou k záchraně sochy jsou teď peníze. Zájemce totiž musí zaplatit její převoz i případnou opravu, které vyjdou na desetitisíce. Příznivci umění se snaží přesvědčit ke koupi některou z ostravských galerií.

Město nevylučuje, že se v budoucnu může Směrník k nádraží v nějaké podobě přece jen vrátit.

„Máme zdokumentované stávající umělecké dílo tak, aby bylo možné vytvořit repliku,“ vysvětluje náměstek primátora Daniel Pawlas z KSČM.

Nejpozději do polovina března tak bude jasné, jestli socha změní adresu nebo ji čeká bourání.


Zvětšit mapu

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme