Špatná výstroj policie může ohrozit bezpečí lidí, upozorňují policejní odbory

Výstroj policistů je v některých případech tak zanedbaná, že může ovlivnit jejich výkony při zákrocích, a tím ohrozit bezpečí lidí. Myslí si to odboráři, u kterých se schází stížnosti policistů z celé republiky na nekvalitní nebo chybějící služební vybavení. Často si je dokonce musí kupovat ze svého. Nejhůř jsou na tom podle odborářů malá města na Moravě a německém pohraničí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté uzavřeli před 18. hodinou Strakovu akademii

Policisté uzavřeli před 18. hodinou Strakovu akademii | Foto: Tomáš Adamec

„Je to pár let zpátky, Krnov, kdy tam došlo k zásahu policistů z obvodního oddělení proti člověku, který použil výbušninu. Policista toho pachatele zalehl, výbušnina pod ním explodovala a on byl následně zraněný. Kdyby měl nějakou lepší ochranu než standardní uniformu, tak by jeho zranění mohlo být v menším rozsahu," dává příklad Miroslav Mroščák z odborové organizace Unie bezpečnostních složek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stížnosti policistů na vybavení se zajímala redaktorka Evelyna Kulíšková

Cituje přitom anketu, do které přispívají nespokojení policisté z celé republiky. Ze seznamu nedostatků podle Mroščáka mimo jiné vyplývá, že policejní výstroj je mnohdy tak zanedbaná, že může ohrozit nejen bezpečí policistů, ale také lidí, které mají chránit. Při pronásledování viníka například vadí nekvalitní boty a uniforma, při zranění chybějící zdravotnické vybavení.

„Boty v pořádku nejsou, při delším nepříznivém počasí dochází k odlepování podrážky. Pokud je policista promrzlý, reflexy jsou jinačí, takže ano, bezpečí lidí i jeho samotného," říká.

A potvrzují to samotní policisté, kteří si chybějící vybavení mnohdy kupují ze svého. „Nože, svítilny, boty, termoprádlo. Kupujeme si sami kamery do aut, pomůcky k otevření dveří." Odboráři připomínky policistů sbírají už několik měsíců. Podle ohlasů je zřejmě nejvíce nedostatků na Moravě a podél hranice s Německem.

„Uvedu Zlínský kraj, následně Severočeský kraj, v závěsu Jihočeský a Moravskoslezský. Nejvíc ohlasů přichází z obvodních a místních oddělení. Oni nejčastěji přicházejí k událostem, většinou jsou tam první a od toho by se mělo odvíjet i jejich vybavení," vysvětluje Miroslav Mroščák.

Policisté si stěžují na špatnou výstroj, část vybavení musí kupovat ze svého

Číst článek

Policejní prezidium dlouhodobý problém přiznalo a podle náměstka Tomáše Tuhého se ho snaží řešit. Některá krajská ředitelství policie už ale místo čekání sáhla do svého rozpočtu.

„Koupili jsme 600 osobních lékárniček, 400 svítilen, pokud se týká balistických vest, tak jsme investovali v minulém roce 500 tisíc do obnovy," říká například Jaroslav Vaněk, náměstek ředitele policie ve Zlínském kraji. Autokamery a balistické vesty dokoupilo také ředitelství ve středních Čechách.

Investice navíc ale nejsou pravidlem, a tak se vybavení policistů kraj od kraje liší. V těch s nejvyšší kriminalitou kromě Prahy je to, alespoň podle průběžných výsledků ankety, paradoxně nejhorší.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme