Krize na Ukrajině bude hlavním tématem schůzky EU s Putinem

Vývoj na Ukrajině bude hlavním tématem vrcholné schůzky mezi Evropskou unií a Ruskem. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso bude v Bruselu jednat přímo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Pravidelný summit bude tentokrát ve stínu politické krize, která na Ukrajině vypukla na konci loňského roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské komise Jose Manuel Barroso

Předseda Evropské komise Jose Manuel Barroso | Zdroj: Reuters

Demonstrující Ukrajinci už řadu týdnů požadují podpis dohody s Evropskou unií a odstoupení prezidenta Viktora Janukovyče. Ten má naopak podporu Ruska, se kterým podepsal dohodu mimo jiné o dodávkách zemního plynu.

Rusové kritizují ukrajinskou opozici a obviňují unii z toho, že se vměšuje do ukrajinských záležitostí. Osmadvacítka naopak tvrdí totéž o Rusku. Prezident Janukovyč podle unie vzájemnou dohodu nepodepsal i kvůli tvrdému ruskému tlaku.

Unie chce ale s Putinem probrat i ekonomické záležitosti, které se dotýkají i Česka. Rusko totiž podle osmadvacítky omezuje dovoz některých výrobků a tím porušuje pravidla WTO, tedy Světové obchodní organizace. Na to si stěžuje i prezident českého Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

„Tam jsou dopady na automobilový průmysl, na potravinářský průmysl, pivo, to je náš superartikl, takže České republiky se to životně dotýká. A jestliže jsem členem WTO, tak by měly podmínky platit pro všechny,“ poznamenal Hanák.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme