Ukrajinská opozice opět odmítla funkce premiéra a vicepremiéra ve vládě

Ani druhé kolo jednání o ukončení ukrajinské krize nepřesvědčilo opozici, že by se měla zapojit do vlády. Opoziční předáci Arsenij Jaceňuk a Vitalij Kličko už podruhé odmítli křesla premiéra a vicepremiéra. Přesto dosáhli v jednáních s prezidentem Viktorem Janukovyčem pokroku. O krizi v zemi má dnes na mimořádném zasedání jednat ukrajinský parlament.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opoziční lídr Vitalij Kličko

Opoziční lídr Vitalij Kličko | Zdroj: Reuters

Prezident a opoziční trojka se dohodli, že parlament připraví zákon o amnestii stovek zadržených aktivistů, zruší zákony z 16. ledna tvrdě postihující účastníky nepovolených shromáždění a vláda přijme odpovědnost za násilné potlačování demonstrací.

Opozice podle prohlášení prezidentské kanceláře slíbila, že se zdrží radikálních akcí, jako jsou útoky na státní a veřejné instituce. Zákon o amnestii podle dohod začne platit až ve chvíli, kdy aktivisté vyklidí všechny obsazené budovy a uvolní ulice.

To se týká například kyjevské radnice a hlavní třídy Kresčatik, která protíná náměstí Nezávislosti. Zatím ale není jasné, jak na tyto dohody zareagují radikální skupiny, které kontrolují kyjevské barikády.

Demonstrace na Ukrajině | Foto: ČTK

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme