Jihlavská nemocnice čelí v mrazivém počasí invazi bezdomovců

Lidské výkaly v květináčích, chrápání na toaletách a zápach - i to v chladných dnech zažívají pacienti nemocnic. Problémy s bezdomovci, kteří přespávají na toaletách a v temných zákoutích dlouhých chodeb, mají také v Jihlavě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezdomovec (ilustrační foto)

Bezdomovec (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Bezdomovci okupují místní bufet. Často si jen sednou a pospávají. Nejen že tak zabírají místo pro lidi, kteří by se chtěli občerstvit, ale mnohé klienty také odradí. Stejné je to i v samotných prostorách nemocnice.

Útočiště nacházejí lidé bez domova často v dlouhých chodbách, kudy se zejména o nočních službách bojí sestřičky i jenom procházet.

„Když tady člověk sedí, tak ho nevyhazujou – to je hlavní. Na autobusáku, tam už to vyháněj, tam přijdou policajti a vyhoděj vás. Dělaj si to sami kluci: když tam dělaj bordel, to se není čemu divit,“ říká pan Jaroslav, který ve flanelové bundě a kovbojském klobouku podřimuje na lavičce v jednom z koridorů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jihlavskou nemocnici navštívila Olga Štrejbarová

Jaroslav je podle svých slov na ulici teprve měsíc, ale jeho vzhled mluví o době mnohem delší. Důležité pro něj v těchto dnech je se hlavně zahřát.

„Už to muselo dokonce řešit i naše právní oddělení, které požádalo policii o spolupráci,“ říká mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová a pokračuje:

„Nejenom že zapáchají, obtěžují pacienty, ale dokonce se nám stalo, že například močí nebo kálí do květináčů a podobně.“

Do jihlavské nemocnice tak kvůli bezdomovcům pravidelně dochází policisté. Když bezdomovce vyvedou dveřmi, obrazně řečeno se vrátí oknem.

„Bohužel v těchto chvílích nejsou peníze na to, aby se najala ochranka, protože samozřejmě všechno je o penězích. Ale uvažovali jsme o tom. Areál je obrovský, je tady několik pavilonů, chodeb, sociálních zařízení, takže míst, kde se mohou ukrýt, je relativně hodně,“ uzavírá Monika Zachrlová.

Olga Štrejbarová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme