Petr Nečas má novou práci. Miliardář Sehnal využije jeho znalostí státní správy

Bývalý premiér a šéf ODS Petr Nečas má nového zaměstnavatele. Podle Lidových novin si ho jako poradce najal developer Pavel Sehnal. S majitelem finanční skupiny SP Group má Nečas spolupracovat už delší dobu. Sehnal využívá hlavně Nečasovu znalost státní správy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Expremiér Petr Nečas

Expremiér Petr Nečas | Zdroj: ČTK

S informací o tom, že Petr Nečas bude pracovat pro miliardáře Sehnala, přicházejí dnešní Lidové noviny.

Petr Nečas byl premiérem České republiky v letech 2010–2013. 17. června loňského roku podal demisi po politické krizi, kterou odstartovalo zneužívání Vojenského zpravodajství ředitelkou jeho kabinetu a současnou manželkou Janou Nagyovou - Nečasovou. Ta byla za své jednání vyloučena z ODS.

Již v době, kdy podal rezignaci, oznámil, že po vypršení svého politického mandátu má v úmyslu opustit politický život.Skoro polovina bývalých českých premiérů pracuje po odchodu z politiky v byznysu. Podle právníků to ale může být problém. Především etický, ale někdy i na hraně zákona.

Odcházející premiéři totiž mají řadu informací o tom, jak funguje státní správa a mívají hodně kontaktů. Během své politické kariéry navíc obvykle rozhodují o řadě citlivých záležitostí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O osudu dalších českých expremiérů hovořila redaktorka Květa Moravcová

Podle Martina Kameníka ze sdružení Oživení jde o to, aby nabyté informace nezneužili.

„Lidé, kteří končí ve veřejné správě můžou zneužívat informace, které nabyli během svého působení. Mohou kapitalizovat svoje informace, kontakty a podobně v tom dalším angažmá, což může být na hraně etiky a někdy i na hraně zákona,“ vysvětluje Kameník. Podle něj je to ale těžko prokazatelné.

Stát se o to, co dělají premiéři po odchodu z funkce, nestará. Nemá pro ně uplatnění, ale ani je nijak neomezuje.

Bývalí premiéři: bankéř, advokát, ekonomický poradce i prezident

Třeba někdejší premiér Jiří Paroubek si přímo na to loni postěžoval. Vadilo mu, že ho neoslovily univerzity, aby u nich přednášel. Nakonec tedy začal podnikat a stal se ekonomickým poradcem. V zahraničí je podle něj o vysloužilé premiéry postarána.

Pokud jde o další české expremiéry, tak Mirek Topolánek spoluvlastní skupinu ECPI, která se soustředí na vyhledávání investičních příležitostí ve střední a východní Evropě.

Ustavující sjezd nové strany Jiřího Paroubka Národní socialisté - levice 21. století, Jiří Paroubek | Foto: Filip Jandourek

Stanislav Gross se stal advokátem. Ostatní premiéři pak většinou zůstali v politice, jako třeba Václav Klaus, ten šéfoval sněmovně a pak se stal prezidentem. Premiérem, pak důchodcem a nakonec prezidentem se stal Miloš Zeman.

Jan Fischer odešel z premiérského křesla na post viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Nyní je zase činný v úřednické vládě Jiřího Rusnoka. Josef Tošovský zase předsedá Institutu pro finanční stabilitu v Basileji.

Sdružení Oživení: měla by existovat přechodná doba

Podle Martina Kameníka ze sdružení Oživení by politici měli dodržet předem stanovenou dobu, po kterou by nesměli pracovat takovým způsobem, aby mohli zneužít informace, získané za dob svého působení ve státní správě.

„Ideální by bylo, kdyby se upravila regulace střetu zájmů tak, aby tam byla určitá přechodná doba, tak jak jsou například definované v zákoně o střetu zájmů s tím, že po tuto dobu nesmí přeházet do funkcí, které by mohly být ve střetu zájmů s tím jejich působením ve státní správě,“ dodal Kameník.

Květa Moravcová, Jakub Zajíček, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme