Česká Lípa chce odkoupit staré nádraží kvůli stavbě obchvatu. Cena je ale vysoká

Areál bývalého nádraží Česká Lípa - město chátrá. Železniční stanice nefunguje zhruba patnáct let a lidem, kteří bydlí v okolí, vadí, že se z místa stává příležitostná skládka. Není nic neobvyklého, že se sem občas stahují i bezdomovci. Českolipská radnice má o staré nádraží zájem. V místě chce totiž v budoucnu vést takzvaný městský okruh, který by měl ulevit automobilové dopravě ve městě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova bývalého nádraží Česká Lípa - město

Budova bývalého nádraží Česká Lípa - město | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Dnes je areál bývalé železniční stanice Česká Lípa - město opuštěný a v žalostném stavu. Místo se stává černou skládkou takřka v centru města.

Neutěšenou situaci bývalé železniční stanice dokresluje i to, že zde občas přespávají bezdomovci. Dřevěná budka, která se nachází hned vedle hlavní budovy bývalého nádraží, evidentně slouží bezdomovcům jako ložnice i jako místo, kde rozebírají staré elektrospotřebiče.

„Situace tam momentálně není dobrá. Všichni víme, že se tam scházejí party různých „čepičkářů"," popisuje situaci na bývalé železniční zastávce Česká Lípa - město Miloš Pažout, který bydlí v ulici naproti a dodává, že večer je to o strach.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem prodeje nádraží Česká Lípa-město mapuje Tomáš Mařas

„Protože co se týká té druhé stránky, tak ke Svárovu jsou různé boudy, večer si tam něco pálej,“ dodává Pažout.

Není jediný z ulice, komu se nezamlouvá, jaká je situace v areálu bývalé železniční zastávky. Přidává se i Irena Jirásková.

„Je tu nepořádek, odpadky se tam vyhazují, lidi si z toho dělají skladiště, pijí tu mladý, chodí sem bezdomovci. Nedávno tu vyhořel baráček, který pak museli strhnout. Jít přes to je o strach," tvrdí.

O tom, jak to vypadá na bývalém nádraží, ví i zástupce ředitele českolipské městské policie Antonín Doležal.

„Z našeho pohledu jsou tyto objekty samozřejmě problematické a jsou nedostatečně zajištěny. Musím říct, že sice na naše občasné připomínky České dráhy reagují, ale ta situace, i když se tam provede úklid, se tam změní k horšímu během několika dnů," konstatuje Doležal.

Bezdíkova bouda | Foto: Tomáš Mařas

Česká Lípa má o areál bývalého nádraží zájem. Chtěla by ho koupit od Českých drah pro budoucí výstavbu městského okruhu, který by ulevil dopravě v centru města. Podle mluvčí českolipské radnice Kristýny Brožové se ale zatím strany nedohodly na ceně.

„Město neustále jedná s Českými drahami o tom, aby tu cenu snížily, ale zatím bohužel i přesto, že k nějakému snížení ceny došlo, je ten areál pro město pořád příliš drahý," říká Kristýna Brožová.

Cena po slevě je podle Kristýny Brožové zhruba 56 milionů. To je pro město příliš i kvůli nutné následné ekologické sanaci objektu.

Vstup na bývalé nástupiště | Foto: Tomáš Mařas

Podle mluvčího českých drah Petra Šťáhlavského mají dráhy zájem bývalé nádraží městu prodat. Cenu ale určuje znalec a snížení ceny souvisí právě s vypracováním aktuálního znaleckého posudku, který vycházel také z aktuálního ekologického auditu. Kromě toho část majetku nádraží patří i Správě železniční dopravní cesty.

SŽDC se podle mluvčího Marka Illiaše odprodeji majetku v areálu bývalého nádraží také nebrání.

„V případě, že nás město osloví, tak se obecně nebráníme prodeji majetku, který už dál nebudeme využívat,“ dodává Marek Illiaš.

Jestli zůstane i nadále bývalá železniční stanice příležitostnou černou skládkou a místem, kde se scházejí bezdomovci, teď záleží na tom, jestli se zúčastněné strany dohodnou na ceně přijatelné pro všechny.

Tomáš Mařas, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme