V USA zemřel folkový zpěvák Pete Seeger, autor hitu Řekni, kde ty kytky jsou

Ve Spojených státech zemřel ve věku 94 let folkový zpěvák a skladatel Pete Seeger. Autor písně Řekni, kde ty kytky jsou a řady protestsongů. Seeger byl už od mladého věku angažovaný levicový a ekologický aktivista. V roce 1964 odehrál v tehdejším Československu sérii koncertů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvák, skladatel, hudebník, politický a ekologický aktivista Pete Seeger

Zpěvák, skladatel, hudebník, politický a ekologický aktivista Pete Seeger | Zdroj: Reuters

Pražské publikum tehdy přijalo písničkáře rozporuplně. Seeger si zpěvem a geniální hrou na pětistrunné banjo získal srdce zdejších lidí a zásadně ovlivnil vývoj české folkové i country hudby.

„V publiku se spojily dvě velké části fanoušků – ti, co měli rádi folk a Spirituál kvintet, a fanoušci country hudby,“ říká hudební publicista Jiří Černý, který se koncertu zúčastnil.

Vlažně a místy i nelibě prý tehdy posluchači reagovali na zpěvákovy komentáře proti válce ve Vietnamu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Petu Seegerovi mluvil ve vysílání ČRo hudební publicista Jiří Černý

V mladém věku byl přesvědčeným komunistou. „O politice tu tehdy moc nemluvil. Měl ale možnost vidět socialismus na vlastní oči, přicházeli za ním velice slušní mládenci o podpis a chtěli s ním mluvit. Esenbáci ho ale od něj rvali, z toho byl částečně vyděšený,“ vzpomíná Černý.

„Ale mluvil jsem s ním ještě v roce 1995 na festivalu ve Washingtonu a viděl jsem, že si levicové názory z části ponechal. Že by v té době byl komunista, to nikdo po roce 1968 z těchto myslících lidí už nebyl,“ domnívá se.

Zastánce menšin i životního prostředí zůstal pro mnohé radikálem i po odchodu z americké komunistické strany.

Seegerova verze lidové písně Jednou budem dál se čtvrt století po jeho návštěvě Prahy stala jedním ze symbolů protikomunistické sametové revoluce.

„Mně se vždycky líbilo nadšení, se kterým do toho šel. Ten přirozený zpěv a schopnost rozezpívávat lidi. Pete Seeger byl ve folku symbolem toho, že nejhezčí je zazpívat si vícehlas. Nikdy to nehrál sám na sebe. A měl několik báječných skladatelských nápadů,“ chválí ho Černý.

Byl nominován na Nobelovu cenu

Seeger pocházel z hudební rodiny, jeho otec byl muzikolog, oba jeho bratři jsou hudebníci. V minulosti byl nominován na Nobelovu cenu za mír. Zemřel v pondělí v noci v newyorské nemocnici, kde ležel podle jeho vnuka Kitama Cahill-Jacksona necelý týden.

Na veřejnosti se zpěvák objevoval i v pozdním věku a nezapřel svou aktivistickou duši. V říjnu 2011 se například v New Yorku připojil k protestujícím na akci Okupujte Wall Street namířené proti společenské a ekonomické nerovnosti.

S kolegy muzikanty a davem asi 1000 lidí tehdy kráčel výstavní čtvrtí West Side kolem bank a osvětlených obchodů za zpěvu slavných protest songů ze 60. let.

Helena Šulcová, Jan Prokeš, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme