Americká policie zatkla dva muže podezřelé z praní virtuální měny bitcoin

Americké úřady zadržely dva provozovatele směnáren s bitcoiny, známou virtuální měnou. Viní je z pokusu o praní špinavých peněz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Robert Faiell a Charlie Shrem chtěli prodat bitcoiny v hodnotě milion dolarů, v přepočtu více než 20 milionů korun, internetovému portálu Silk Road, který je u nás známý jako Hedvábná stezka.

Na serveru by si pak za peníze mohli uživatelé anonymně obstarat drogy. Silk Road už v září nechala americká policie zrušit, zřejmě ale funguje dál.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zadržení provozovatelů směnárny s bitcoiny v USA mluvila Pavlína Nečásková ze zahraniční redakce

Nejedná se přitom o první případ, kdy se někdo o podobné machinace s kybernetickou měnou pokusil. V loňském roce se několik směnáren s bitcoiny třeba stalo terčem hackerů. Vůbec obavy z kriminality v souvislosti s virtuálními penězi mají například Spojené státy. Podle nich hrozí, že by v budoucnu mohly sloužit k financování terorismu.

S virtuální měnou bitcoin se obchoduje jen po síti. Někteří odborníci dokonce říkají, že lidé s bitcoinem obchodují ve virtuálním světě. Znají jeho hodnotu, můžou ho mít na webovém účtu, kde se s ním obchoduje, ale ne v peněžence, kterou nosí u sebe. Koupit si za něj nelze jídlo ani auto, protože to není oficiální platidlo. Lidé můžou mít za bitcoiny třeba jen některé webové služby. Podle kritiků se měna zneužívá i k financování nejrůznějších nelegálních obchodů. Její hodnota prudce roste, ale i klesá.

Podle newyorského bankovního poradce Benjamina Lawskyho jsou takové obavy oprávněné, nesmí ale vést k zániku virtuálních peněz.

„Rozhodně to neznamená, že virtuální peníze nefungují a my bychom je měli přestat využívat. Podvody se objevují i v běžném bankovnictví a nikdy jsme ho pro to nezrušili. Vždycky se najde někdo se špatnými úmysly.“

„Otázkou je, jestli máme dostatek prostředků, abychom takové záměry odhalili. Musíme se ujistit, že většina lidí, která se v tomto byznysu pohybuje, jsou profesionálové a dělají svou práci dobře a čestně,“ řekl finanční expert Benjamin Lawsky pro BBC.

Podle dnešních Hospodářských novin teď řeší bitcoiny i české Generální finanční ředitelství. Konkrétně to, jak zabránit únikům peněz právě z bitcoinových transakcí.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme