Na daň z nemovitých věcí zbývají tři dny. Poplatníků se letos týká několik změn

Už jen tři dny zbývají některým vlastníkům nemovitostí na to, aby podali daňová přiznání. Letošní rok přinesl několik změn. Ty souvisejí s novým občanským zákoníkem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daň z nemovitosti. Lidé ve frontě na finančním úřadě Plzeň-město

Daň z nemovitosti. Lidé ve frontě na finančním úřadě Plzeň-město | Foto: Lukáš Milota | Zdroj: Český rozhlas

Změny se týkají majitelů, kteří se vlastníky nemovitostí stali v loňském roce. Povinnost podat daňové přiznání mají do konce ledna. Nově podávají takzvanou daň z nemovitých věcí, kterou potom stačí zaplatit do konce května.

Nové daňové přiznání teď musejí podávat i majitelé nemovitostí, kteří ho předložili už v minulosti. Týká se to například vlastníků, kteří svoji stavbu užívají k podnikání. Neplatí to ale pro všechny.

Daňové přiznání musejí podat ve chvíli, když například u nemovitosti sníží počet podlaží. Dotkne se to i majitelů vleček, které jsou zahrnuté do daně z pozemků. V těchto případech zaplatí majitelé nižší daň.

Zvýšení se naopak nevyhnou vlastníci některých pozemků. A to konkrétně těch, které jsou určené k zastavení a doposud nebyly předmětem daně ze staveb. Patří mezi ně například stavby vodáren nebo kanalizačních zařízení.

Podle Petry Petlachové z Generálního finančního ředitelství by si měli všichni poplatníci co nejdříve zjistit, jestli musejí do konce ledna podat daňové přiznání:

Nový dům nabídl 31 bytů, ale špatné spojení pro chodce | Foto: Daniel Burda

„Pokud se poplatníků dotkne některá z uvedených změn, tak je také povinen podat daňové přiznání. Pokud tak neučiní, hrozí mu pokuta za nepodání daňového přiznání, případně za pozdní podání po výzvě daňového správce.“

Naopak povinnost podat daňové přiznání se netýká poplatníka, který kromě bytu nebo nebytového prostoru vlastní i podíl na společném pozemku. Ten by měl podle definice přesahovat zastavěnou plochu domu nebo na pozemku. Prostor je ve spoluvlastnictví všech majitelů bytových jednotek v domě.

Tomuto poplatníkovi se sice v některých případech daň mírně zvýší, ale přiznání podávat nemusí. Pro zaplacení daně za tento rok je důležité vlastnictví už k začátku letošního roku. To znamená, že změna musí být uvedena v katastru nemovitostí k 1. lednu. Podat přiznání musí tedy i ten, kdo se v loňském roce podle katastru stal novým majitelem nemovitosti.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme