Nový počítačový virus útočí na účty klientů některých velkých bank

Klienti některých velkých českých bank by si měli dát pozor na nebezpečný počítačový virus. V případě České spořitelny, ČSOB ale i dalších hrozí nainstalováním trojského koně do počítače uživatele, že klient přijde o peníze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Binární kód využívaný ve výpočetní technice otevřel cestu novým šifrám

Binární kód využívaný ve výpočetní technice otevřel cestu novým šifrám | Foto: Fotobanka stock.xchng

Virus se projevuje zcela nestandardně: požaduje po klientovi, aby v podvrženém internetovém bankovnictví nainstaloval program, který je údajně nutný ke správě účtu on-line.

Instalovat ale zmíněný program by byla chyba. Do počítače se instalací dostane takzvaný trojský kůň, který se pak zaměří i na mobilní zařízení kvůli potvrzovacím SMS. A pravdou je, že stále málo uživatelů pamatuje na ochranu chytrých telefonů. Mobil je tak často snadným terčem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak by se uživatelé měli bránit před novým virem, přibližoval šéfredaktor serveru Měšec.cz Dalibor Chvátal

Zástupci bank varují, aby klienti nic do počítače neinstalovali a jakékoli pochybné chování v internetovém bankovnictví hned nahlásili bance.

Obecně platí, že uživatel by neměl ani do počítače, ani do mobilního telefonu instalovat aplikaci z neznámých zdrojů či aplikace, kterým uživatel nerozumí, a zároveň být ve střehu, když někdo instalaci vychvalované aplikace cíleně nabízí.

Tajné služby se k osobním údajům dostávaly i přes aplikace jako Angry Birds, tvrdí Snowden

Číst článek

Nikola Bojčev, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme