Souzený generál Mladič odmítl roli svědka v procesu s Karadžičem

Před haagským trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii stanul bývalý bosenskosrbský generál Ratko Mladič. Tentokrát ne jako obžalovaný z válečných zločinů, ale jako svědek. Měl vypovídat v procesu s bývalým politickým vůdcem bosenských Srbů Radovanem Karadžičem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Haagu začal soud s generálem Mladičem

V Haagu začal soud s generálem Mladičem | Foto: Toussaint Kluiters | Zdroj: ČTK

Karadžič stejně jako Mladič čelí žalobě z genocidy a páchání zločinů proti lidskosti. Ratka Mladiče si nechal sám předvolat na svou obhajobu.

Jeho bývalý druh ale soudu oznámil, že nehodlá v tomto procesu vypovídat:

„Nemohu a nechci svědčit kvůli svému zdravotnímu stavu. Na radu mých obhájců prohlašuji, že využiji svého práva nevypovídat. Odmítám svědčit, protože se obávám, že to ohrozí můj zdravotní stav a také má práva jako obžalovaného v mém vlastním procesu,“ prohlásil Mladič.

Přehrát

00:00 / 00:00

O soudu v Haagu informoval Pavel Novák ze zahraniční redakce. Mladičovo odmítnutí svědecké výpovědi pak rozebral komentátor ČRo Milan Slezák

Když mu soud nepovolil přečíst sedmistránkové prohlášení k událostem za války v Bosně, bývalý bosenskosrbský generál se rozzlobil a počastoval soud nevybíravým způsobem:

„Potvrzuje to můj výrok, že haagský tribunál není soud, ale že je to soud ďábelský.“

Bylo to první setkání Radovana Karadžiče a Ratka Mladiče od skončení války v Bosně a Hercegovině v roce 1995.

„Radovan Karadžič chtěl od svého bývalého šéfa bosenskosrbské armády, aby veřejně řekl, že Karadžičovi Ratko Mladič nikdy neřekl, co se stalo se zajatci ze Srebrenice, a už vůbec ne, že byli popraveni,“ objasňuje motivaci Karadžiče zahraničně politický komentátor ČRo Milan Slezák a pokračuje:

Radovan Karadžić u Mezinárodního trestního soudu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

„Vlastně to můžeme interpretovat i tak, že Karadžič se chtěl vyvinit, že chtěl před soudem dokázat, že on je v tom jednom ze dvou nejdůležitějších obvinění bodů obžaloby nevinný. Že vlastně de facto jediný, kdo z nich dvou za srebrenický masakr může, je právě Mladič.“

Generálův advokát tvrdí, že jeho 71tiletý klient není schopný vypovídat kvůli zdravotním problémům. Mladič má prý výpadky paměti a už není schopen rozlišovat mezi tím, co je pravda, a co je výmysl.

„Ale všimněme si také toho, že říkal, že nebude vypovídat proto, aby si neuškodil, protože sám je obžalovaný,“ doplnil komentátor.

Mladiče dopadla srbská policie v květnu 2011 ve vesnici Lazarevo. Nedlouho potom byl převezen do vazební věznice Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii ve Scheveningenu.

Radovan Karadžič se pod falešnou identitou skrýval v Bělehradě do července 2008.

Pavel Novák, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme