Třeboňský starosta Houdek rezignoval na funkci, ztratil podporu uvnitř koalice a v radě

Z postu starosty Třeboně odchází Jiří Houdek poté, co ztratil podporu v koalici i radě města. Vedení města převezme od února místostarostka Terezie Jenisová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výhled na Třeboň z Radniční věže na Masarykově náměstí

Výhled na Třeboň z Radniční věže na Masarykově náměstí | Foto: Romana Kostohryzová

Třeboňský starosta Jiří Houdek z KDU-ČSL svůj krok prý zvažoval zhruba půl roku. Odstoupení zdůvodnil tím, že ztrácí podporu uvnitř koalice a v radě města.

„Je to logické vyústění toho, že jsem já jako starosta neměl ve svých názorech většinovou podporu v radě. Rada trochu vybočovala ve svých rozhodnutích z toho, co jsme uzavřeli v koaliční smlouvě v roce 2010,“ uvedl Houdek.

Podle opozičního zastupitele a bývalého starosty za ODS Jana Váni svědčí rezignace starosty o tom, že koalice je v oslabení. Podle něj by koaliční zastupitelé měli vyvolat novou volbu starosty.

„Koalice je rozvrácená a v jejím zájmu jistě bude to, aby se konsolidovala a zvolila starostu, doplnila radu, doplnila předsedu dozorčí rady lázní a tak dále,“ řekl Váňa.

Koalice do čela města postaví současnou místostarostku a Houdkovu stranickou kolegyni Terezii Jenisovou, která by měla ve funkci zůstat až do podzimních komunálních voleb.

Martin Pokorný, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme