Nezvykle teplý prosinec a před týdnem prudké ochlazení komplikuje práci zemědělcům

Nadprůměrně teplá zima, před týdnem pak razantní ochlazení. Netypický průběh zimy trápil zatím například vlekaře, ale například pro zemědělce nepředstavuje větší problém. Naopak například ovocnářům usnadňovalo teplé počasí prostřihávání stromů. Jak se bude dařit zemědělcům, ukáže až jaro. Tehdy bude například jasné, jestli holomrazy poškodily ozimy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dozrávající pšenice

Dozrávající pšenice | Foto: Corel GALLERY

„Byl to přechod prakticky o 22 stupňů Celsia. 12 stupňů tu bylo minulý týden a minus 14 tu bylo ze soboty na neděli, takže je to prakticky 26 stupňů rozdílu,“ říká předseda družstva Agro Jaroměř Jaroslav Vojtěch a ukazuje na pole s ozimou pšenicí. Tu a na podzim vysetou řepku ohrožuje holomráz nejvíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se zemědělci a ovocnáři natáčel redaktor Jiří Fremuth

„Dvoudenní mráz ještě nemusí nic zvláštně ovlivnit. Moudřejší budeme z jara, kdy se znovu příroda otevře, a rostliny začnou růst. Nebezpečí v roztrhání rostlin tam je, protože byly plné vody,“ vysvětluje.

Zatímco pole by měla odpočívat pod sněhem, živo je v ovocných sadech. Zemědělské družstvo Dolany na Náchodsku pěstuje jablka na 200 hektarech.

„Právě stříháme ovocné stromky - odrůdu Topaz. Prakticky tu děláme výchovný řez, v tuto dobu vegetačního klidu stříháme pravidelně každý rok. Když je tepleji, tak se lépe stříhá, je to pohodlnější, ale mrazy nevadí, do asi minus osmi se stromkům nic neděje. Lidé taky v podstatě všechno vydrží,“ domnívá se Aleš Ptáček.

Za zvuku pneumatických nůžek dodává, že příjemněji se pracovalo před ochlazením. Dosavadní průběh zimy hodnotí pozitivně i vedoucí ovocnářského závodu Jiří Fišer:

„Dá se říct, že pro jádroviny to není problém, protože jádroviny jsou plodinou mírného pásma. Je zvyklá jak v Africe, tak v Americe a Novém Zélandu. Tam zimy nejsou ani takto tvrdé, ani nijak měkké. Pro jádroviny se zatím nic neděje. Jádroviny jsou plně ve vegetačním klidu a nic se v tuto chvíli neděje.“

Jako v plné sezóně to vypadá ve skladě jablek. „Naplno tu třídíme. Zrovna připravujeme kolekci goldenů. Jinak v tomto týdnu třídíme Šampion, Topaz a Jonagold,“ popisuje Fišer.

Přestože loni byla úroda podprůměrná, denně opouští sklad od dvou do deseti tun jablek. Skladována jsou v ochranné atmosféře tak, aby vydržela třeba až do konce května.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme