Sanace půdy kolem navrtaného potrubí u Knyku potrvá celý rok, škody jsou 30 milionů

Více než 3500 tun zeminy kontaminované naftou už společnost Čepro odvezla z okolí Knyku na Havlíčkobrodsku. Škody způsobené ekologickou havárií vyčíslila na 30 milionů korun. Zlodějům, kteří potrubí s naftou navrtali, hrozí až pět let vězení. Zatím ale policii unikají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zloději u obce Knyk na Havlíčkobrodsku navrtali potrubí Čepra, únik paliva se snažili zastavit pracovníci firmy i hasiči. Na místě využili i bagr

Zloději u obce Knyk na Havlíčkobrodsku navrtali potrubí Čepra, únik paliva se snažili zastavit pracovníci firmy i hasiči. Na místě využili i bagr | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

„Dohromady jsme k dnešnímu dni odvezli 3500 tun zeminy a 250 kubíků vody,“ uvedl generální ředitel společnosti Jan Duspěva. V místě je 15 vrtů, které mají zabránit dalšímu šíření znečištění.

„Přestaneme odtěžovat zeminu, odvážet znečištěnou vodu a začneme čistit prostředí. Prolívá se to různými chemikáliemi a bakteriemi a tam probíhá degradace ropné části a pomalu se ta zemina pročistí,“ vysvětlil Duspěva.

Většinu zamořených pozemků vlastní město Havlíčkův Brod.

Přehrát

00:00 / 00:00

O následcích ekologické havárie u Knyku na Havlíčkobrodsku natáčela reportérka Hana Mikulincová

„Už musely být pokácené stromy, jsou rozježděné silnice. Budeme trvat na tom, aby je firma uvedla do náležitého stavu. Abychom potom od odborné firmy dostali posudek, že zemina je v pořádku,“ říká místostarosta Čeněk Jůzl z KDU-ČSL.

K odhalení ekologické havárie přispěli tři mladíci, kteří byli v lese u Knyku v prosinci tábořit.

„Když jsme chtěli uhasit oheň, tak jsme si všimli skvrn na potoce, které zapáchaly jako ředidlo,“ vzpomíná na loňský prosinec Matěj Marek v vedlejší vesnice.

Matka mu poradila, že mají zavolat hasiče. „Pak jsme na ně šli čekat na cestu, protože je to v lese,“ vysvětlil. Díky nim tak z navrtaného podtrubí uniklo méně nafty. Jako poděkování, že zabránili větší havárii, dostali spacák minus 30 stupňů a poukaz na nákup sportovního oblečení.


Zvětšit mapu

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme