Miliardář Stronach v rakouské politice končí. 'Spanilá jízda' trvala 16 měsíců

Rakousko přišlo o jednu politickou kuriozitu. 81letý miliardář Frank Stronach oznámil, že se vzdává poslaneckého mandátu. Stronach investoval do kampaně svojí strany v přepočtu přes půl miliardy korun, přesto se loni v září jen těsně dostal do parlamentu. Jeho dnešní odchod vyvolal i jednu otázku – nebude teď v rakouské politice neúnosná nuda?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouský miliardář Frank Stronach na tiskové konferenci, kde oznámil, že se vzdává poslaneckého mandátu

Rakouský miliardář Frank Stronach na tiskové konferenci, kde oznámil, že se vzdává poslaneckého mandátu | Zdroj: Reuters

„Myslím, že se mi trochu povedlo pootevřít dvířka rakouské politiky novým a dobrým nápadům,“ zhodnotil uplynulých 16 měsíců Frank Stronach.

Za tu dobu stihl založit novou stranu Team Stronach, investovat do ní přes 20 milionů eur, pak s ní de facto prohrát volby - protože šestiprocentní zisk hlasů, když průzkumy předpovídaly 15 procent - se jinak než jako prohra označit nedá, a nakonec čtvrt roku po volbách oznámit odchod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejen politickou kariéru rakouského miliardáře Franka Stronacha shrnul v reportáži zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

Frank Stronach se radikálních kroků nikdy nebál. I díky tomu jako mladý odešel hledat štěstí za oceán. Později založil skupinu Magna vyrábějící autodíly a pohádkově zbohatl.

V osmdesáti se rozhodl, že zkusí změnit rakouskou politiku, která je prý zkorumpovaná a trpí nadměrnou byrokracií.

„Všichni se chtěli dostat do mojí přízně, Rakušané mě uznávali. Až jsem pak vstoupil do politiky, začal jsem kritizovat zdejší systém, a najednou ze mě udělali toho zlého.“

Frank Stronach koketoval s myšlenkou vystoupení Rakouska z eurozóny. Každá země by prý mohla zavést svoje vlastní, takzvané „národní“ euro, anebo se v případě Rakouska rovnou vrátit ke staré měně - šilinkům.

Omylem se také vyslovil pro znovuzavedení trestu smrti. Předvolební debaty v televizi byly pak pro Stronacha hotovým neštěstím. Často neměl argumenty a hádal se s moderátorkou.

Frank Stronach | Foto: Vojtěch Berger

„Myslím, že Stronachova strana dlouho nevydrží. Stronacha nebude bavit sedět pět let v opozici,“ řekl Českému rozhlasu loni před volbami vídeňský politolog Thomas Hofer.

Jak se ukazuje, byl to víc než přesný odhad - Stronach sice formálně zatím stranu svoji stranu povede z Kanady, kde částečně žije, i stranické vedení chce ale v budoucnu předat někomu jinému.

„Bude to tu trochu fádní, až tu nebudu, nemyslíte? Alespoň jsem se staral o nějaké vzrušení,“ řekl Stronach na rozloučenou novinářům. A poprvé za poslední dobu s ním souhlasil úplně každý.

Vojtěch Berger, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme