Schůzky Zemana s ministerskými kandidáty skončily, nakonec byly bezkonfliktní

Prezident Miloš Zeman přijal poslední kandidáty na ministry. Nejprve jednal s Lubomírem Zaorálkem z ČSSD, který má být v Sobotkově vládě ministrem zahraničí. Zaorálek měl z jednání dobrý pocit, na řadě věcí se prý shodli. Poté Zeman mluvil s jeho spolustraníkem Jiřím Dienstbierem. Ten má mít na starosti agendu lidských práv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidát na ministra zahraničí Lubomír Zaorálek po setkání s prezidentem Milošem Zemanem, který si ho pozval na Pražský hrad

Kandidát na ministra zahraničí Lubomír Zaorálek po setkání s prezidentem Milošem Zemanem, který si ho pozval na Pražský hrad | Zdroj: ČTK

Lubomír Zaorálek přišel na Hrad pěšky a na rozdíl od některých kandidátů z minulého týdne bez dárku.

S prezidentem mluvil přes hodinu. Nejdříve řešili témata zahraniční politiky, na kterých se shodnou, například Evropskou unii nebo euro.

Pak se dostali - podle slov Zaorálka - k těžším věcem, jako třeba k přístupu k Blízkému východu. V těchto diskuzích budou dál pokračovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Radiožurnálu byl analytik Asociace pro mezinárodní otázky Vít Dostál

Dnešní schůzka byla podle Zaorálka pracovní a má z ní dobrý pocit. Počítá s tím, že ho Zeman zítra jmenuje.

„Myslím si, že to bylo jasné snad celou dobu. To není něco, co by se tady řešilo. Pouze jako prezident chce mít představu, co od ministrů může čekat,“ řekl.

V úřadu chystá personální změny. Třeba Jiří Schneider v pozici prvního náměstka na ministerstvu zahraničí nezůstane. „Vážím si práce, kterou pan Schneider odvedl v pozici prvního náměstka, ale v této funkci si ho nenechám,“ uvedl Zaorálek.

Schneidera údajně nahradí bývalý ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Petr Drulák.

Dienstbier: Konflikt se nekonal

Kolečko schůzek členů chystané Sobotkovy vlády s hlavou státu uzavřel Jiří Dienstbier. Budoucí ministr pro lidská práva označil zhruba hodinové jednání za věcné.

Doufá, že se mu podaří posunout problém sociálně vyloučených lokalit a že se zlepší rovnost postavení žen a mužů. S velkými personálními změnami na resortu nepočítá.

Dienstbier byl Zemanův protikandidát v loňských prezidentských volbách a oba se během kampaně vzájemně napadali. Na dnešní schůzce se to prý ale nepodepsalo.

Kolečko schůzek ministerských kandidátů s prezidentem Milošem Zemanem uzavřel Jiří Dienstbier. Jako ministr bez portfeje by měl vést agendu lidských práv | Foto: ČTK

„Pravda, nebavili jsme se výhradně jenom o legislativě a lidských právech, zabrousili jsme i do jiných oblastí našeho politického života, ale pokud jste čekali nějaký konflikt, ten se jistě neodehrával,“ prohlásil budoucí ministr.

Na otázku, jestli mu prezident slíbil, že ho zítra jmenuje, Dienstbier odpověděl, že návrhy na jmenování vyplývají přece z ústavy.

Vládu designovaného premiéra Bohuslava Sobotky jmenuje hlava státu zítra na Pražském hradě ve 14 hodin.

Kandidáti na ministry | Foto: Český rozhlas

Simona Bartošová, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme