EU a Rusko zahájí konzultace o dopadech Východního partnerství na vzájemné vztahy

Evropská unie a Rusko si chtějí vyjasnit dopad projektu Východního partnerství na vzájemné vztahy. Zahájí proto vzájemné konzultace odborníků o důsledcích asociačních dohod pro svou ekonomiku. Lídři Ruska a unie se na tom dohodli na schůzce v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit Evropské unie a Ruska v Petrohradě. (Zleva) Herman Van Rompuy, Vladimir Putin a Jose Manuel Barroso

Summit Evropské unie a Ruska v Petrohradě. (Zleva) Herman Van Rompuy, Vladimir Putin a Jose Manuel Barroso | Foto: Dmitry Lovetsky | Zdroj: ČTK

Asociační dohody chce unie podepsat s několika zeměmi bývalého Sovětského svazu. Kvůli odmítnutí ukrajinské vlády dohodu podepsat v zemi před několika týdny vypukly rozsáhlé demonstrace.

„Naši východní partneři by si měli svobodně zvolit, jakou cestou se vydají,“ řekl předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Rusko kritizovalo asociační dohody s tím, že mohou mít dopad i na jeho ekonomiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednáních EU a Ruska ohledně projektu Východního partnerství mluvili na Radiožurnálu zahraniční zpravodaj ČRo Ondřej Houska a vedoucí ruské redakce Radia Praha Libor Kukal

Takzvaná asociační dohoda má zemím, které by ji podepsaly, tedy například Ukrajině, zajistit mimo jiné snížení cel na vzájemnou obchodní výměnu.

Rusko argumentovalo, že by to poškodilo jeho ekonomiku, protože by se jakousi oklikou přes Ukrajinu mohly na jeho trh dostávat evropské výrobky. Prezident Putin dnes zmínil třeba auta.

Ruský prezident Vladimir Putin označil plánované konzultace za velmi užitečné. Podle Barrosa Putin potvrdil, že nemá nic proti myšlence Východního partnerství, chce prý pouze vyjasnit jeho důsledky.

Barroso zdůraznil, že spolupráce mezi unií a jejími východními sousedy ekonomicky prospěje i Rusku. Obě strany zároveň zdůraznily, že cílem setkání není řešení situace na Ukrajině a že se do jejích vnitřních záležitostí nevměšují.

Ondřej Houska, Veronika Sedláčková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme