Premiér Sobotka probíral s hejtmany vládní spolupráci. Problém ve zdvojování funkcí nevyřešili

Hejtmani za ČSSD nesmí být zároveň poslanci. Designovaný premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka trvá na zákazu zdvojování vrcholných funkcí. Hned čtyři politici ČSSD si tak musí nejpozději do 25. dubna vybrat, zda nadále povedou svůj region, nebo budou pracovat ve sněmovně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Designovaný premiér Bohuslav Sobotka hovoří 20. ledna na Pražském hradě s novináři, poté co prezidentovi Miloši Zemanovi předložil seznam kandidátů na členy své vlády

Designovaný premiér Bohuslav Sobotka hovoří 20. ledna na Pražském hradě s novináři, poté co prezidentovi Miloši Zemanovi předložil seznam kandidátů na členy své vlády | Zdroj: ČTK

Navzdory předpokladům se ale usnesení výkonného výboru, které politikům zapovídá vykonávat obě funkce zároveň, nedostalo na program odpolední schůze hejtmanů s premiérem Sobotkou.

Hejtmani se ostatně ke složení jedné z funkcí zatím příliš nemají. Vedení kraje opustil jediný z nich, příští ministr vnitra Milan Chovanec. Někteří šéfové krajů po dnešním jednání opakovali, že si stojí na svém.

Hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek si prý počká, jaká bude spolupráce s vládou, a podle toho se zařídí. Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek zase upozornil, že uvidí, co bude dobré pro jeho kraj. Do Lidového domu prý navíc dorazila výzva, která zákaz kumulace funkcí ruší.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kumulaci funkcí mluvil Kamil Gregor z občanského sdružení KohoVolit.eu

Jak intenzivně vícenásobní funkcionáři v parlamentu pracují, zjišťovalo občanské sdružení KohoVolit.eu. Slabou docházku měli jak členové vlády, tak například právě hejtman Michal Hašek.

„Zajímavé je, že když si spočítáme dohromady, jak často sněmovna zasedá, tak to není mnoho, je to tak dva měsíce do roka. A pokud tedy poslanci mají problém i v takto poměrně krátké době tam být, tak je to poměrně závažné,“ upozorňuje Kamil Gregor ze sdružení KohoVolit.eu.

Podle něj ale záleží na konkrétním politikovi, jestli dokáže voličům vysvětlit případný přínos kumulace funkcí – například že hejtman může jako poslanec spíše prosadit něco ve prospěch kraje nebo že slovo poslance, který je zároveň ministrem, má ve sněmovně větší váhu.

Na Slovensku je řešením klouzavý mandát

„Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že je to spíš na překážku,“ dodává nicméně Gregor. „Například v zemích, jako je Itálie, je kumulace funkcí velmi běžná. Pak se to třeba řeší i tím, že poslanci hlasují za své kolegy, kteří v parlamentu často nejsou,“ dodává.

V Nizozemí je podle něj přímo zakázáno, aby členové vlády byli zároveň poslanci. Mírnější řešení zvolili třeba na Slovensku.

„Poměrně častá a v podstatě optimální varianta je takzvaný klouzavý mandát, kdy poslanec ve chvíli, kdy má ještě nějakou jinou funkci, například je členem vlády, o poslanecký mandát přichází. A pokud v té druhé funkci skončí, třeba podá demisi nebo je odvolán, tak se opět mandát obnovuje a on se do sněmovny vrací,“ vysvětluje Gregor.

Bohuslav Sobotka dnes s hejtmany mluvil také o spolupráci vlády a regionů. Slíbil například, že se bez konzultace s nimi nebudou rušit pobočky České pošty. Všichni zúčastnění se také shodli, že Asociace krajů a nová vláda by se měly scházet pravidelně.

Lenka Jansová, Veronika Sedláčková, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme