Lidé v okrajových částech Hradce Králové mají doma nádoby na papír a plast, třídí tak víc opadu

Hradec Králové chce lidem zjednodušit třídění odpadů, proto prodloužil pilotní projekt, kdy mají lidé popelnice na papír a plasty doma. Teď se systém testuje ve dvou okrajových částech města, ale pokud se osvědčí, rozšíří se do dalších čtvrtí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tříděný odpad (ilustr. foto)

Tříděný odpad (ilustr. foto) | Foto: Filip Jandourek

Zájemci v místních částech Malšova Lhota a Svinary mají doma zvláštní popelnice na papír a plast. Díky tomu odtud město sváží komunální odpad jen jednou za dva týdny.

„Nádoby mají na své zahrádce, takže nemusí chodit ven,“ vysvětlila předsedkyně zastupitelského výboru pro životní prostředí Pavla Fimfrlová z ODS.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na královehradeckém zastupitelstvu natáčel reportér Jiří Fremuth

U veřejných kontejnerů v těchto částech města byl podle ní problém s opady, které tam nechávali lidé mířící do města, třeba z chatových oblastí.

„Zároveň se zvýšilo množství sebraného plastu, protože lidé, jak to mají na zahrádce, tak nejsou líní třídit,“ dodala Fimfrlová.

Testování bude pokračovat až do léta. Pak se vše vyhodnotí a rozhodne o případném rozšíření systému do dalších částí města. O tom ale už zřejmě bude hlasovat nové zastupitelstvo, které vzejde z podzimních komunálních voleb.

Zastupitelé schválili také podobu výběrových řízení na stavby dvou letošních investic - první je nový park Skleněnka ve vnitroblolku mezi ulicemi Dukleská a Hořická a druhou je pak dostavba nového dopravního hřiště v Hradci Králové-Třebši.

Dopravní hřiště (ilustrační foto) | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Druhá etapa bude stát odhadem 10 milionů korun, předpokládáme, že vysoutěžíme méně. Obsahovat bude zázemí pro dopravní hřiště, učebny, sklad pomůcek, ale samozřejmě také vybudování kamerového systému napojeného na městskou policii,“ řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich z TOP 09.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme