Zoo v Plzni připravuje expozici věnovanou cestovatelům Hanzelkovi a Zikmundovi

Plzeň v těchto dnech hostí jednoho ze svých nejvýznamnějších rodáků. Do města zavítal proslulý cestovatel Miroslav Zikmund, který 14. února oslaví 95. narozeniny. Ten samý den si zároveň připomene i 66 let od chvíle, kdy se svým kolegou Jiřím Hanzelkou vystoupili na Kilimandžáro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavný plzeňský rodák, cestovatel Miroslav Zikmund, oslaví 14. února 95. narozeniny

Slavný plzeňský rodák, cestovatel Miroslav Zikmund, oslaví 14. února 95. narozeniny | Zdroj: ČTK

Zatímco včera se Zikmund zúčastnil divadelního představení, dnes se hlavní program jeho návštěvy odehraje v plzeňské zoo.

Dopoledne bude za jeho přítomnosti odhalena socha, kterou vytvořili studenti Zámečku. Ve 13 hodin pak slavnostně poklepe základní kámen nové expozice s názvem Stopy člověka v přírodě, věnované oběma cestovatelům.

Expozice vznikne v prvním patře vstupního objektu do podzemí a půjde o jakési malé interaktivní muzeum plné reálií a dokumentů z cest slavné dvojice. A určitě nebude chybět ani známý Zikmundův výrok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jitka Englová

„Celý život je jenom součet náhod. Od chvilky, kdy se narodíte – nevíte, proč zrovna tomu tatínkovi a té mamince. Pak se potkáte s nějakou svoji partnerkou nebo partnerem, nevíte proč. Takhle to běží celý život,“ říká cestovatel.

A dodává, jak se v Kongu při natáčení filmu vzdálil své expedici a pak vůbec netušil, kterou cestou se za nimi vydat.

„Říkal jsem si, Miroslave, teďka doprava, nebo doleva? Před námi byl v dálce vulkán, šílené Dantovo peklo. Toto byla kritická chvilka celého mého života. Uvažoval jsem, když půjdu doprava, tak budu muset utíkat, ale zároveň se budu vzdalovat ostatním členům, kteří šli doleva. Tak jsem se vrátil a pak, to byla možná nějaká intuice, jsem doběhl za expedicí a ti si ani nevšimli toho, že jsem je našel, šli si svou normální cestou. Takže od té doby já tvrdím, že život je přesný součet náhod,“ vysvětluje.

S dalšími zajímavými příběhy ze života Miroslava Zikmunda se veřejnost bude moci seznámit i díky dokumentární výstavě. Dosud nepublikované snímky z rodinného alba i z cest budou ve velkém formátu k vidění od března v plzeňských Smetanových sadech.

Výprava Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda do Afriky a Latinské Ameriky | Zdroj: ČTK

Výprava Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda do Asie | Zdroj: ČTK

Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme