Letiště Praha bude přísněji kontrolovat lahve s vodou, dětskou stravu a léky

Pražské letiště v Ruzyni se chystá na důkladnější kontroly cestujících. Už koncem tohoto týdne začnou v terminálech fungovat speciální detektory tekutin, gelů, dětské stravy a léků. Přísnější bezpečnostní opatření žádá po členských státech Evropská unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestující na letišti Praha-Ruzyně

Cestující na letišti Praha-Ruzyně | Foto: Filip Jandourek

Předměty v objemu nad 100 ml budou kontrolovány bez výjimky pomocí speciálních skenerů. Letiště jich nakoupilo celkem osmnáct za zhruba deset milionů korun. Změna se podle mluvčí letiště Evy Krejčí týká i nákupu pití v duty free obchodech.

„Když si cestující pořídí tento nákup mimo naše letiště, a potom zde přestupuje, pak bude tento nákup kontrolován. Týká se to také nákupů přímo tady na letišti, pokud tady cestující stráví nějakou delší dobu, než se dostaví k bezpečnostní kontrole.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel pro bezpečnost na Letišti Praha Petr Hloušek v pořadu Stalo se dnes

Mluvčí je přesvědčená, že se kontroly zavazadel kvůli novému nařízení neprodlouží.

„Nepředpokládáme, že by tato bezpečnostní opatření výrazně prodloužily kontroly v terminálu dva. Máme speciální přepážku pro kontrolu těchto záležitostí. V terminálu jedna, kde tato kontrola není, máme skenery v každém gatu,“ řekla Eva Krejčí.

Ředitel pro bezpečnost na Letišti Praha Petr Hloušek připomněl, že režim omezené přepravy tekutin a gelů na palubách letadel platí už od roku 2006. Teď podle něj dochází jen k tomu, že bude kontrola těchto tekutin povinná.

„U dětské stravy například dosud stačilo, když matka stravu ochutnala, podle nového nařízení EU teď bude muset tato strava projít detekční kontrolou,“ uvedl Hloušek.

Igor Maňour, Veronika Sedláčková, Anna Königsmarková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme