Soudkyně litoměřického soudu čelí obvinění z týrání dcery, hrozí jí až několikaletý trest

Kriminalisté obvinili soudkyni litoměřického soudu Ivettu Hořejší. Podezřívají ji, že týrala svoji dceru. Podle policie ji opakovaně verbálně i fyzicky napadala a ponižovala ji od zimy 2008 do března roku 2012. Soudkyně se k případu nechce vyjadřovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Na policii se obrátila přímo Eliška Hořejší. Tvrdí, že ji loni v srpnu její vlastní matka napadla a ona skončila s otřesem mozku a pohmožděninami v péči lékařů. Dívka se z matčina chování podle svých slov dosud nevzpamatovala a musí se léčit u psychiatra.

„Já se strašně těžce vypořádávám s tím, že jsem na matku podala trestní oznámení. Je to pro mě hodně těžké, ale vím, že je to tak správně, že jsem to měla udělat už dávno a nemusela jsem mít následky, které teď mám. Nemuselo to tak daleko dojít.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauze obvinění soudkyně litoměřického soudu mluvila Klára Bílá

Kriminalisté soudkyni po půlročním vyšetřování obvinili ze zločinu týrání osoby ve společném obydlí a přečinu ublížení na zdraví. Středočeští policisté nechtějí oficiálně potvrdit, že se jedná o soudkyni. Jejich mluvčí Jana Dětská to říká pouze obecně:

„Mohu potvrdit, že 10. ledna letošního roku bylo zahájeno trestní stíhání 54leté ženy, která je obviněna ze spáchání zločinu týrání osoby žijící ve společném obydlí a přečinu ublížení na zdraví. Za tyto skutky obviněné ženě hrozí trest odnětí svobody v délce trvání dvou až osmi let.“

Soudkyně Hořejší nechce celou věc komentovat, vzkázala přes svou advokátku Ladislavu Chládkovou.

Policejní spis si už vyžádalo ministerstvo spravedlnosti. Na základě toho bude úřad podle mluvčího Roberta Schustera řešit, jestli zahájí správní řízení, ve kterém může soudkyni až do vyšetření údajného týrání zprostit funkce.

„V současné době ministerstvo spravedlnosti danou záležitost registruje, nicméně neznáme ještě podrobnosti. A z toho důvodu jsme si vyžádali příslušné usnesení o zahájení trestního stíhání. Pokud by skutečnosti byly závažné, tak samozřejmě může dojít okamžitě k zahájení správního řízení s danou soudkyní, a to sice k řízení o dočasném zproštění funkce soudkyně,“ říká mluvčí ministerstva.

Než ministerstvo rozhodne, může soudkyně dál soudit. Na starosti má podle předsedy litoměřického soudu Miroslava Kureše občansko-právní spory, například rozvody.

Klára Bílá, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme