Ženevská konference o Sýrii je na mrtvém bodě, hlavní vyjednavač ale neztrácí optimismus

Ženevské rozhovory mezi syrskou opozicí a zástupci vlády skončily ve slepé uličce. Podle hlavního vyjednavače Lachdara Brahímího je ale dobrým znamením aspoň to, že obě strany jednání nevzdávají. Čeká je totiž ještě několik důležitých otázek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní zmocněnec Lachdar Brahímí

Mezinárodní zmocněnec Lachdar Brahímí | Foto: HOPD | Zdroj: ČTK

Syrská opozice se s vládnoucím režimem stále nemůže dohodnout, jestli má současný prezident Bašár Asad zůstat ve své funkci. Ani na tom, jestli zemi z krize vyvede nová přechodná vláda.

Bez rozhodnutí zůstává také řešení situace ve městě Homs. Vláda tam totiž zatím odmítá pustit konvoje s humanitární pomocí. Lidé při tom ve dva roky obléhaném městě hladoví.

Diplomaté západních zemí proto syrské vládě pohrozili - pokud nepovolí pomoc Homsu, přidají se k mezinárodnímu nátlaku i rezolucí OSN.

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme