Část obyvatel Dobrovíze nechce sklad Amazonu, vedení obce se ale chystá podepsat smlouvu

Vedení středočeské Dobrovíze se shodlo s firmou Amazon na podmínkách vybudování centrálního skladu. Americká společnost přistoupila na požadavek silničního obchvatu a slíbila také další protihluková opatření. Část obyvatel ale obří halu za svými domy stále odmítá a nevěří, že firma závazky dodrží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký internetový obchod Amazon plánuje v Dobrovízi u Prahy postavit nové distribuční centrum. Na snímku ze 14. listopadu je objekt, který je již v provozu a těsně sousedí s bytovou výstavbou v obci

Americký internetový obchod Amazon plánuje v Dobrovízi u Prahy postavit nové distribuční centrum. Na snímku ze 14. listopadu je objekt, který je již v provozu a těsně sousedí s bytovou výstavbou v obci | Zdroj: ČTK

„Tragédie. Na co jsme sem chodili, když nám řekli, že je v podstatě vše domluvené? Na co jsme tu seděli čtyři hodiny? Na co bylo referendum?" říká jedna z obyvatelek. „Pořád to samé. Překvapilo mě, že se tu neřešila dopravní situace jedné třetiny silnic, které vedou do obce,“ přidává se muž.

Zvýšení dopravy. To je jen jeden z problémů, kteří místní v souvislosti se stavbou skladu řeší. Obávají se hluku z nočního provozu a také nepořádku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stavbě centrálního skladu firmy Amazon v obci Dobrovíze natáčela redaktorka Anna Königsmarková

Podle Pavla Sovičky, zástupce developerské firmy Panattoni, která bude průmyslovou zónu provozovat, mají ale obyvatelé Dobrovíze jedinečnou nabídku.

Investor se zavázal, že do konce roku 2015 postaví obchvat, zpomalovací retardéry, semafor nedaleko mateřské školy, rozšíří čistírnu odpadních vod a postará se o to, aby městská policie kontrolovala průjezdy kamionů. Slibům ale lidé nevěří. Zatím totiž není vůbec jasné, kdo bude obchvat financovat, což potvrzuje i Sovička:

„Zatím se to řeší. My se prakticky zavazujeme vůči obci spolu s Amazonem, že vyřešíme financování. A jestli to bude z naší kapsy, nebo Amazonu, je zatím v diskusi. Je velice pravděpodobné, že než se bude stavět, podaří se nám sehnat peníze ať už z Evropské unie nebo ze státních fondů. Garance financí ale je."

Amazon | Foto: Český rozhlas

Amazon je největším elektronickým obchodem na světě. Své pobočky má v mnoha zemích světa. V Česku se chystá postavit dva logistické sklady - jeden v Dobrovízi ve středních Čechách a druhý u Brna. V minulosti podobnou investici v Česku realizovaly třeba japonský FoxConn v Pardubicích nebo automobilka Hyundai v Nošovicích. Tyto firmy vytvořily přes tři tisíce pracovních míst.

Ačkoliv nabídka Amazonu i developerské firmy některé obyvatele nezaujala, vedení obce ano. V nejbližších dnech se chystá podepsat memorandum o spolupráci a na jejím základě smlouvu, která bude obsahovat všechny podmínky Dobrovíze i následné sankce.

Například pokud developer nestihne postavit obchvat do roku 2015, bude platit půl miliardy měsíčně. Na druhé straně musí obec podle nezávislého starosty Martina Šafra stáhnout své odvolání ke stavebního úřadu, který stavbu skladu povolil:

„Stažení odvolání na stavebním úřadě je podmíněno podpisem smlouvy a memoranda.“

Investor potřebuje začít stavět v průběhu února, aby překladiště bylo zprovozněno podle původního plánu v říjnu tohoto roku. Překazit to může ještě odvolání občanských sdružení.

Obyvatelka Dobrovíze Jitka Ungerová ukazuje na místo, kde má podle projektu amerického internetového obchodu Amazon vyrůst nové distribuční centrum | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Anna Königsmarková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme