O Zlatého medvěda se na Berlinale utká 20 snímků, český film v přehlídce chybí

Na letošním Berlinale se představí celkem 400 snímků. S půl milionem návštěvníků jde o největší mezinárodní filmový festival na světě. Začne příští čtvrtek. Česká kinematografie v programu schází. Pouze v nesoutěžní sekci Forum se objeví slovenský film s českou koprodukcí Sametoví teroristé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel Berlinale Dieter Kosslick dnes představil program mezinárodního filmového festivalu

Ředitel Berlinale Dieter Kosslick dnes představil program mezinárodního filmového festivalu | Zdroj: ČTK

„Festival zahájí film Grandhotel Budapešť amerického režiséra Wese Andersona, který se vrací do let nástupu nacismu,“ řekl ředitel Berlinale Dieter Kosslick.

Dnes představil program čtyřiašedesátého ročníku festivalu. V hlavní soutěži je nejsilněji zastoupena domácí produkce se čtyřmi filmy, tři želízka v ohni má Čína.

Přehrát

00:00 / 00:00

Program letošního Berlinale přiblížila zpravodajka ČRo v Německu Klára Stejskalová

Berlinale je tradičně silně politicky orientované. Je to dáno i osobou ředitele Kosslicka, který dává velký prostor filmům se silným společenským poselstvím. Letošní velké téma je o dopadech humanitárních katastrof nebo ekonomických problémů na děti.

Další snímky jsou pak podobně jako Grandhotel Budapešť z období nacismu. Diplomat pojednává o tom, jak se podařilo odvrátit zničení Paříže na sklonku druhé světové války. Očekávaní Monuments Man, kteří o Zlatého medvěda nesoutěží, budou mít v Berlíně mezinárodní premiéru.

Příběh o památkářích zachraňujících vzácná díla z berlínských muzeí před zničením uvede osobně režisér a herec George Clooney. Když před rokem film natáčel, budilo to obrovský zájem veřejnosti - konkurzu na role komparsistů se zúčastnily stovky lidí.

George Clooney ve filmu Američan | Foto: Bioscop

Spolu s Mattem Damonem, Piercem Brosnanem, Umou Thurmanovou nebo Diane Krugerovou bude Clooney patřit k největším hvězdám, které letos v německé metropoli přivítají.

Zájem o filmový festival je mezi Berlíňany obrovský, na lístky se stojí fronty. Loni přišlo do kina během festivalu přes půl milionu lidí. Centrum události je kolem Postupimského náměstí, ale akce poslední roky expanduje do dalších čtvrtí. Letos se vrací do nově zrekonstruovaného slavného zoopaláce.

Klára Stejskalová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme