V Česku chybí dárci orgánů, transplantace váznou

V Česku chybí dárci orgánů a váznou kvůli tomu i transplantace srdce, ve kterých jsou tuzemští odborníci na nejvyšší úrovni. Experti upozorňují, že chybí lidé, kteří by aktivně domlouvali odběr orgánů s rodinou a transplantačním centrem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Transplantace jater patří k nejsložitějším

Transplantace jater patří k nejsložitějším | Foto: IKEM

Pojišťovny na tuto službu přispívají, ale částka na zaměstnání takzvaného dárcovského manažera nestačí a samotní ošetřující lékaři na to většinou nemají čas.

„Problém nedostatku orgánů vhodných k transplantacím je problém světový a samozřejmě se týká i nás jako České republiky,“ říká vedoucí lékařka Oddělení odběrů orgánů Transplantcentra IKEM Eva Pokorná.

Přehrát

00:00 / 00:00

V publicistickém pořadu Stalo se dnes mluvila o nedostatku dárců orgánů vedoucí Oddělení odběrů orgánů Transplantcentra IKEM Eva Pokorná

V Česku loni zemřelo 218 lidí, kteří souhlasili s darováním orgánů.

Některým zemím v Evropě se ale podařilo situaci částečně zlepšit. Ve Španělsku nebo Chorvastku funguje systém takzvaného aktivního vyhledávání dárců.

„Počet dárců na jeden milion obyvatel v těchto zemích je daleko vyšší než u nás. Je to asi 35 na milion obyvatel, v České republice kolem 20 na milion,“ vysvětlila Pokorná.

Česká transplantační centra se sice snaží školit lékaře i sestry, vysvětlovat důležitost transplantací. „Ale pasivně čekáme na telefon, že tam je pacient s klinickou smrtí mozku,“ doplňuje Pokorná.

Ve Španělsku či Chorvatsku pracují v nemocnicích profesionálové, kteří mají přehled o všech pacientech a jejich diagnózách. Mezi nimi vytipovává možné dárce orgánů.

„Nesmí zasahovat do léčby. Ale pokud dojde k rozvinutí klinických znaků smrti mozku, tak tenhle profesionál přebírá komunikaci s transplantačním centrem a spolu s ošetřujícím lékařem komunikaci s rodinou,“ uvádí příklady ze zahraničí Pokorná.

Transplantace jater v ČR 1995 - 2013 | Foto: ČTK

Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme