Lékaři prý začali probouzet Schumachera z umělého spánku

Lékaři začali pozvolna budit Michaela Schumachera z umělého spánku. Měsíc po jeho nehodě na lyžích ve francouzských Alpách se tak jedná o pomalou a nejistou etapu návratu k životu. Informoval o tom francouzský deník L'Equipe. Schumacher podle lékařů citovaných listem reaguje na proces pozitivně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Schumacher na tiskové konferenci v Praze

Michael Schumacher na tiskové konferenci v Praze | Foto: Filip Jandourek

Optimistické zprávy ale zpochybnila manažerka legendárního pilota formule 1 Sabine Kehmová, která informace deníku označila za spekulace.

"Znovu zdůrazňuji, že jakákoliv vyjádření o Michaelově zdravotním stavu, která nepocházejí od jeho ošetřujících lékařů, je nutno brát jako spekulace," uvedla Kehmová ve stručném prohlášení.

Lékaři při postupném probouzení bedlivě zkoumají reakce pacienta. „Zjišťujeme, zda s ním dokážeme komunikovat, zda reaguje na slovní stimulace s příkazy jako 'stiskněte mi ruku', 'otevřete či zavřete oči',“ řekl AFP neurochirurg Gérard Audibert z nemocnice v Nancy na severozápadě Francie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postupu lékařů a vyhlídkách Michaela Schumachera mluvil s Alešem Tomkem Petr Král

Konečné následky u poranění hlavy bývají podle Audiberta zpravidla známé asi dva roky po nehodě.

Pro Radiožurnál se vyjádřil primář Neurologické kliniky FN v Motole Aleš Tomek. I on odhaduje pomalý vývoj situace okolo závodníka. "Musíme počkat 3 až 6 měsíců, aby se to dalo lépe hodnotit," připomíná Aleš Tomek. Podle něj se ale Schumacher nevyhne trvalým následkům.

Sedminásobný mistr světa formule 1 upadl na lyžích 29. prosince v neupravené části sjezdovky v Méribelu a udeřil se do hlavy o kámen. Absolvoval dvě operace mozku a nachází se na jednotce intenzivní péče nemocnice v Grenoblu v umělém spánku, v němž prožil i nedávné 45. narozeniny.

Od 17. ledna o jeho zdravotním stavu žádné oficiální informace z nemocnice v Grenoblu nepřišly. Lékaři tehdy označili stav slavného Němce bez dalšího upřesnění za stabilní.

Ohledně Schumacherovy budoucnosti panuje velká nejistota. Cílem umělého spánku v případě poškození hlavy je umožnit mozku odpočívat, aby se snížil tlak v lebce. Umělý spánek trvá podle odborníků jen výjimečně více než tři týdny.

Michael Schumacher | Foto: Michal Jindra

Petr Král, Vojtěch Man, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme